Turbulentele de pe pietele de credit si ipotecare nu s-au incheiat, iar autoritatile financiare trebuie sa ramina vigilente in privinta necesitatii de a proteja economia, a avertizat miercuri subsecretarul Trezoreriei americane Robert Steel, citat de Reuters.Teama a impins BCE sa tipareasca
42,24 miliarde de euro „Vreau sa previn autoritatile ca acest proces nu s-a incheiat nici pe departe", a afirmat Steel intr-un material care va fi prezentat Comitetului pentru Servicii Financiare al Camerei Reprezentantilor. Steel a spus ca segmente ale pietelor americane de capital sint inca tensionate, in conditiile in care reevaluarea riscurilor va afecta rezultatele financiare ale unor participanti de pe piata financiara. „Autoritatile trebuie sa ramina vigilente, intrucit noi tensiuni pot genera noi probleme si determina mentinerea volatilitatii", a spus oficialul Trezoreriei. El a notat ca Rezerva Federala (Fed) a luat deja masuri pentru cresterea volumului de lichiditati pe pietele financiare, ceea ce a contribuit la stabilizarea acestora. „Ca si Rezerva Federala, Trezoreria considera ca evenimentele din ultima perioada de pe pietele financiare implica riscul incetinirii ritmului de dezvoltare", a aratat Steel, adaugind insa ca economia este puternica, cu toate ca anumite sectoare, precum cel imobiliar, traverseaza o perioada de tranzitie. Securizarea se refera la practica de a emite instrumente financiare care au la baza creditele ipotecare riscante, carora li se atribuie un rating de catre o agentie de evaluare financiara si sint revindute pe piata.

Banca Centrala Europeana (BCE) a operat ieri o noua injectie masiva de lichiditate, de 42,24 miliarde de euro, in circuitul monetar al zonei euro, pentru a calma temerile de o penurie de bani in piata, provocata de criza creditelor ipotecare cu risc ridicat din Statele Unite, informeaza AFP.

BCE a introdus banii in piata printr-o oferta rapida cu scadenta la o zi, la o rata marginala a dobinzii de 4,06% si o rata medie ponderata de 4,13%, arata un comunicat al bancii centrale. Institutia a avertizat, in seara zilei precedente, ca a observat o crestere a volatilitatii in piata monetara si ca este pregatita sa actioneze joi pentru a reinstaura ordinea.

Detalii despre criza provocata in Europa de caderea creditului, pe www.cotidianul.ro/select