Speculatiile cu privire la disparitia acum 65 de milioane de ani a dinozaurilor, au luat sfarsit, spun cercetatori americani si cehi, membrii ai unui grup de studiu ce a simulat in laborator conditiile in care uriasele reptile au iesit de pe scena is
Speculatiile cu privire la disparitia acum 65 de milioane de ani a dinozaurilor, au luat sfarsit, spun cercetatori americani si cehi, membrii ai unui grup de studiu ce a simulat in laborator conditiile in care uriasele reptile au iesit de pe scena istoriei.
Calatori printre stele. Potrivit unui studiu publicat joi in revista Nature, cercetatorii cred ca disparitia dinozaurilor, a fost provocata de o coliziune intre doi asteroizi cu 100 de milioane de ani inainte, transmite AFP. In urma coliziunii din centura de asteroizi, cele doua corpuri, fiecare cu un diametru de cateva zeci de kilometri, s-au desprins numeroase fragmente, unul dintre acestea a cazand pe Pamant, provocand o schimbare brusca de clima si astfel, disparitia dinozaurilor. Dovada ar fi craterul Chicxulub, cu un diametru de 180 de kilometri, situat in Mexic.
Alte fragmente desprinse din meteoriti ar fi ajuns pe Luna, Venus si Marte, mai spun autorii acestui studiu, cercetatorii William Bottke, David Vokrouhlicky si David Nesvorny, de la Institutul de cercetari din Colorado si Universitatea Charles din Praga.

Cerul pe computer. Specialistii au pus la punct un sistem de simulare pe calculator pentru a explica originea acestei coliziuni, dupa ce au studiat centura de asteroizi 298 Baptistina, care se afla pe aceeasi orbita cu un alt grup de roci mai mici, denumit Flora. Cercetatorii au stabilit, contrazicand teorii mai vechi, ca toate aceste elemente diferite pot proveni din acelasi asteroid urias. Presupus a fi avut un diametru de 170 de kilometri, impactul din urma cu 160 de milioane de ani cu un alt corp ceresc de aproximativ 60 de kilometri, a produs numeroasele fragmente, observate astazi. In urma cu 65 de milioane de ani, unul dintre aceste fragmnente a lovit Pamantul, formand craterul din peninsula Yucatán si, ridicand nori de praf si gaze toxice, a declansat aparitia unei ierni lungi, careia unele specii, printre care si dinozaurii, nu i-au putut supravietui.

Dovezi geologice. Oamenii de stiinta au constatat ca printre sedimentele descoperite in craterul Chicxulub se numara urme de condrit carbonat, un mineral existent numai in compozitia unor meteoriti. Cercetatorii cred, de asemenea, ca exista sanse de peste 90% ca fragmentul de meteorit sa provina din centura de asteroizi 298 Baptistina. Exista, de asemenea, probabilitatea ca un asteroid din aceeasi familie sa fi lovit Luna, in urma cu 108 milioane de ani, formand craterul Tycho, cu diametrul de 85 de kilometri.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.