CE BEM, CE MANCAM
Mustarul dulce Raureni putea fi un produs bun, numai ca in compozitie, pe langa ingredientele cerute de reteta clasica, intra si colorantul azoic de sinteza tartrazina. Celelalte ingrediente sunt: "apa, boabe de mustar macinate, otet din vin, zahar, faina de grau, sare, ulei, arome naturale si identic naturale (n.r. - artificiale), colorant alimentar (tartrazina E 102)".

ANALIZA. Produsul este un sos condimentat pe baza de boabe de mustar macinate, otet din vin, zaharoza, faina de grau, deci sursa de gluten, arome naturale si artificiale. Aceasta compozitie respecta reteta sosului de mustar, dar, din nefericire insa, produsul are culoarea intensificata prin adaosul de colorant chimic de sinteza azoic E 102, tartrazina. Aceasta este o substanta chimica incriminata in aparitia alergiilor, in special la persoanele sensibile la aspirina, dar si in declansarea crizelor astmatice. De asemenea, tartrazina poate determina dificultati de respiratie, eczeme, tulburari de vedere. Din cauza structurii lui azoice, formeaza aducti de AND, fiind potential cancerigen.

Profesorul Gheorghe Mencinicopschi nu recomanda produsul persoanelor sensibile la tartrazina si suferinde de eczeme, alergii, tulburari de vedere, cancer, copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza. Produsul este interzis suferinzilor de celiachie.