Echipele plecate in cautarea miliardarului si exploratorului american Steve Fossett, disparut cu tot cu avion in desertul Nevada, si-au exprimat optimismul cu privire la localizarea acestuia, dupa ce Sir Richard Branson, boss-ul de la Virginia, a
Echipele plecate in cautarea miliardarului si exploratorului american Steve Fossett, disparut cu tot cu avion in desertul Nevada, si-au exprimat optimismul cu privire la localizarea acestuia, dupa ce Sir Richard Branson, boss-ul de la Virginia, a apelat la satelitii Google.
Celebrul aventurier american in varsta de 63 de ani a disparut in noaptea de luni spre marti deasupra desertului Nevada, la est de Lacul Tahoe, in timp ce incerca sa identifice un traseu pentru stabilirea unui nou record. Avionul sau era dotat cu un sistem de localizare prin satelit, dar respectivul aparat nu a emis pana in prezent nici un semnal detectabil. Cele 13 aeronave plecate in cautarea lui Steve Fossett, dotate cu aparate speciale de detectare, au survolat un perimetru de aproape 1000 de kilometri patrati, dar fara nici un rezultat.
Miliardarul britanic Richard Branson, boss-ul de la Virginia, partenerul lui Fossett in multe din aventurile aviatice ale acestuia, spera ca operatiunile de cautare ale bunului sau prieten sa dea roade odata cu apelarea la satelitii detinuti de Google Earth. "Am intrebat un prieten de la Google daca putem viziona imaginile surprinse de satelit in ultimele patru zile pentru a localiza directia in care s-a indreptat cu aeronava", a precizat miliardarul britanic. Sir Richard, a carui companie, Virgin, a sustinut succesul lui Fossett din 2005 cand a zburat non-stop in jurul lumii, este optimist in ceea ce priveste starea de sanatate a prietenului sau. "Nu numai ca este cel mai bun aviator din lume, este si cel mai bun planorist. Sunt foarte increzator ca a reusit sa aterizeze cu avionul cu bine, mai ales ca zona in care zbura era o zona desertica si nu o zona muntoasa, cu paduri si roci care ar fi putut sa-l zdrobeasca. Ceea ce ne ingrijoreaza este ca nu a reusit sa ne semnaleze unde este. Poate fi ranit, ceea ce inseamna ca serviciile de urgenta trebuie sa ajunga la el cat de repede pot" a declarat Sir Richard. Gary Derks, ofiter al Departamentului de Situatii de Urgenta, este multumit ca vremea este buna, ceea ce inseamna ca "vom putea zbura cu mai multe avioane de salvare care sa-l caute pe aviator" Derks a mai declarat ca avionul disparut, care era echipat cu suficient carburant pentru patru sau cinci ore de zbor, era dotat cu mancare, apa precum si cu dispozitive de supravietuire.
Branson, in cautarea bunului sau prieten Cynthia Ryan, de la Patrula Aeriana Civila, a afirmat la randul ei ca nu poate specula cat ar putea cineva supravietui in desert, insa este de parere ca Fossett, care avea caracterul unui adevarat aventurier, este initiat in tehnicile de supravietuire. "Este un pilot hotarat, foarte calculat si indemanatic. Ii dau cele mai multe sanse", a declarat Cynthia. Aviatorul milionar, care si-a castigat averea in domeniul finantelor, nu a completat un program de zbor, intrucat se astepta sa fie o "iesire scurta".
De-a lungul timpului, Fossett a reusit sa stabilieasca nu mai putin de 116 recorduri in cinci discipline sportive, 60 dintre acestea fiind inca nedoborate. Rivalitatea sa amicala cu Richard Branson in stabilirea de noi recorduri era binecunoscuta, acesta din urma avand un deosebit respect pentru cel pe care il considera om "doar pe jumatate". In 2002, a devenit primul om care a reusit sa realizeze de unul singur o calatorie in jurul lumii cu un balon, in numai 14 zile. Trei ani mai tarziu, Fossett a reusit un alt record: a zburat in jurul lumii la bordul unei aeronave, fara copilot si fara sa realimenteze. (C. CIOBANU, M. BICA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.