Afacerea pentru capturarea aurului de la Rosia Montana da in clocot. Lupta dintre promotorii proiectului, care arunca banii in toate partile pentru a acoperi otravurile din opera lor, si adversarii acestuia a trecut de logica argumentelor. Se incearc
Afacerea pentru capturarea aurului de la Rosia Montana da in clocot. Lupta dintre promotorii proiectului, care arunca banii in toate partile pentru a acoperi otravurile din opera lor, si adversarii acestuia a trecut de logica argumentelor. Se incearca demolarea cu dinamita calomniei. Un domn Hill (nu la fel de haios ca Benny Hill, regele poantelor grosiere) a iesit in arena pentru a demonstra cat de inofensive sunt cianurile si cat de devastatoare si subterane sunt ONG-urile care stau in calea Companiei Gabriel Resources. Spionii iredentismului maghiar si-au dat mana cu nationalismul romanesc pentru a tulbura si ingropa opera de binefacere pe care o propune nehaiosul domn Hill.

Am mai inteles ca statul major al raului s-ar afla, unde oare, decat la Budapesta. De acolo sunt pompate fonduri cu nemiluita pentru a bloca drumul inofensiv al cianurilor.

Mai mult, Alburnus Maior, acest capo di tutti capi al ONG-urilor rauvoitoare, nu face nimic pentru comunitatea locala. Chiar! N-ar putea sa vina si alburnistii cu niste galeti pline ochi cu cianuri si sa le dea drumul in raurile de munte? Nu pot oare sa ajute si ei comunitatea din Rosia Montana cu niscai demolari de case istorice; de ce nu iau buldozerele sa ingroape si mai adanc cimitirul?

La Rosia Montana, cu un pumn de maruntis poti cumpara multe. Oamenii sunt saraciti de vremuri, si foamea ii face creduli. Dl Hill a descins intr-un hotel de lux in Bucuresti, gandind ca da lumea pe spate cum face cu cativa dezmosteniti de soarta la Rosia Montana. Calca insa pe un teren a carui credibilitate a aruncat-o in aer predecesorul Gabriel, marele aurar care n-a scos din minerit aur nici cat pentru un martisor.

Substratul venirii la Bucuresti a prezidentului companiei care vrea sa scoata aurul de la Rosia Montana cu o tehnologie pe baza de cianuri este altul. Se apropie termenul la care Parlamentul va lua o decizie privind modificarea legii minelor in sensul interzicerii folosirii cianurilor pe teritoriul tarii in extractia metalelor pretioase. Este o lege care are si suportul Academiei Romane. Daca legea trece, Gabriel & Co. plus gasca lor de sustinatori o pun de mamaliga.

Si vom vedea dupa mult timp ca, in fine, aurul nu-i poate corupe chiar pe toti.

Deja stim cat jeg produce.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.