Saptamana trecuta la Kiev a putut fi vazuta adevarata atitudine a ucrainenilor fata de Romania. Conform agentiilor de stiri, aproximativ 4000 de ucraineni s-au adunat in fata Amabsadei Romaniei la Kiev, au strigat lozinci anti-Romania si au bombardat
Saptamana trecuta la Kiev a putut fi vazuta adevarata atitudine a ucrainenilor fata de Romania. Conform agentiilor de stiri, aproximativ 4000 de ucraineni s-au adunat in fata Amabsadei Romaniei la Kiev, au strigat lozinci anti-Romania si au bombardat cu oua sectia consulara. Mai trebuie spus ca autoritatile ucrainene nu au respectat cutumele diplomatice si s-au facut ca uita sa informeze diplomatii romani despre aceasta manifestatie - iar fortele de ordine au intervenit tarziu si doar dupa insistente repetate. Ostilitate pe toata linia.
Laitmotivul nervosilor de la Kiev a fost ca Romania vrea sa pagubeasca Ucraina de niscaiva teritorii foste romanesti - inca locuite de romani - Maramuresul istoric, Bucovina de nord, Basarabia de sud, Tinutul Herta... Cata vreme Romania e membru NATO si UE, iar Tratatul de baza dintre Romania si Ucraina este in vigoare mai greu de crezut ca Romania ar avea pretentii teritoriale fata de Ucraina. Insa propaganda agresiva la adresa romanilor si a Romaniei este la moda in Ucraina, stat tanar si prea putin umblat prin lume.
Un exemplu de minciuna agresiva: in Ucraina mass-media si o serie de politicieni sustin ca prin procesul de la Haga Romania ar intentiona sa puna mana pe Insula Serpilor. La nivelul opiniei publice ucrainene este intretinuta romanofobia cu ajutorul extrapolarii acestei minciuni: daca Romania vrea sa ne ia Insula Serpilor, atunci vrea sa ne ia si restul teritoriilor care i-au mai apartinut. Faptul ca in Romania nu pot fi uitate furturile teritoriale ale Uniunii Sovietice care au fost lasate drept mostenire otravita Ucrainei provoaca iritare la Kiev. Romania nu-si poate uita istoria. Nu putem uita faptul ca pe harta cu delimitari teritoriale a Tratatului de la Paris din 1947 Insula Serpilor nu este trecuta ca teritoriu al URSS si ca raptul a fost realizat cu ajutorul slugoilor lui Stalin de la Bucuresti. Nu putem uita ca in Maramuresul istoric, Bucovina de nord, Tinutul Herta si Basarabia de sud traiesc aproape jumatate de milion de romani asupra carora planeaza in permanenta spectrul deznationalizarii. Avem dreptul sa nu uitam.
Pe langa propaganda anti-romaneasca motivata de procesul de la Haga privind zonele economice exclusive din Marea Neagra, Kievul recurge la siretlicuri ridicole. Romania sustine ca Insula Serpilor nu poate fi definita juridic ca insula deoarece nu poate sustine viata umana prin mijloace proprii. Pe Insula Serpilor nu exista resurse proprii de apa - ceea ce inseamna ca oamenii nu pot trai aici fara transporturi periodice de pe continent. In incercarea disperata de a dovedi ca e vorba de o insula si nu de o stanca, ucrainenii au infiintat aici o banca, un sediu postal, au declarat Insula Serpilor drept sat. Au deschis pana si un cabinet de obstretica-ginecologie - pentru orice eventualitate, in cazul in care soldatii ucraineni prezenti ar incepe sa se fertilizeze intre ei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.