Multi romani care lucreaza in Spania si Italia sunt pacaliti si trimit in tara bani falsi. Ulterior, acestia sunt depistati la casele de schimb valutar, cand rudele acestora vor sa ii schimbe in lei, a declarat seful Directiei de Combatere a Criminal
Multi romani care lucreaza in Spania si Italia sunt pacaliti si trimit in tara bani falsi. Ulterior, acestia sunt depistati la casele de schimb valutar, cand rudele acestora vor sa ii schimbe in lei, a declarat seful Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate din IGPR, comisarul sef Catalin Dragota. Casele de schimb si bancile solicita Politiei sesiuni de pregatire pentru a invata cum sa recunoasca bancnotele false mai repede. Totusi, in Romania nu s-au inregistrat cazuri semnificative de falsificatori de euro, a declarat, ieri, comisarul sef Catalin Dragota, la conferinta de inchidere a reuniunii internationale a expertilor in combaterea falsului de moneda euro care a inceput de luni in Bucuresti. Seful Biroului de Politie Judiciara a Landului Bavaria, Eduard Liedgens, a subliniat faptul ca Romania nu se confrunta cu problema falsificatorilor de bani, dar in tara exista persoane foarte pricepute in contrafacerea mijloacelor de plata. Potrivit lui Dragota, citat de Mediafax, Politia Romana s-a confruntat in acest an cu trei cazuri de falsificare de euro, dar reproducerile confiscate erau de calitate proasta, (imprimanta). De exemplu, infractorii prinsi incercau sa vanda in Bacau 10.000 de euro. Ceilalti infractori au fost prinsi in Alba si Tulcea. De pe piata romaneasca s-au retras, in 2007, 734 de bancnote, cele mai frecvente fiind bancnotele de 50, apoi cele de 200 si 100 de euro. Oficialul roman a precizat ca in ciuda faptului ca in Romania falsificarea de euro nu prezinta o problema, "s-ar putea inregistra un aflux de monede false, pentru ca ne apropiem de 2012 cand se va adopta euro".
Confiscari frecvente
Majoritatea bancnotelor false care circula in Europa sunt facute de gruparile de crima organizata din alte tari din sud-estul Europei, asa cum a explicat oficialul german, care a precizat in continuare ca cei mai multi falsificatori sunt in Turcia, Bulgaria si tarile din fosta Iugoslavie. De asemenea, Italia este o tara "clasica", activa in domeniu de foarte multi ani. Potrivit sefului Politiei din Bavaria, confiscari au loc frecvent. In Europa, in fiecare luna, se confisca in jur de 40 de mii de bancnote false. "Chiar daca elementele de siguranta ale bancnotei euro nu au putut fi imitate in totalitate de falsificatori, Banca Centrala Europeana vrea sa scoata pe piata euro cu noi elemente de siguranta, dar aceasta va mai dura cativa ani", a spus Eduard Liedgens. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.