Blogul The Money Channel a gazduit tirul intrebarilor telespectatorilor asupra proaspatului miliardar in euro, care nu s-a sfiit sa raspunda.Dinu Patriciu, omul care a avut prima afacere
privata din Romania in 1990 Nou intrat in clubul miliardarilor si ajuns cel mai bogat om din Romania, Dinu Patriciu, a raspuns miercuri seara la intrebarile telespectatorilor in cadrul unei emisiuni a postului de televiziune The Money Channel. Raspunsurile sale au fost postate, impreuna cu intrebarile celor care au urmarit emisiunea, pe blogul The Money Channel. Cei care au adresat intrebari au fost incisivi, l-au criticat sau l-au laudat, l-au acuzat sau l-au ridicat in slavi. Va prezentam, in continuare, citeva dintre intrebarile puse de telespectatorii The Money Channel, cu raspunsurile aferente. „Dinule, pe la inceputul anilor ’80 putea sa fie o mega afacere cu casete video. Tii minte? Erai mare specialist, si noi te-am ajutat mult (cind copiam casete pentru tine, 100 intr-o noapte), mai tirziu ar fi devenit, prin evolutia tehnologiei, ceva cu CD-uri." Acesta este unul dintre primele comentarii de pe blog, semnat Bos For. Raspunsul lui Dinu Patriciu se lasa asteptat si vine cu o eschiva: „La inceputul anului ’80 eram consumator si nu producator de casete video. Aveam insa citiva buni prieteni care se ocupau cu productia si de aici probabil confuzia. Eu aveam o alta fabricuta, de studenti la arhitectura".

Printre cei care au pus intrebari s-a aflat si Iulian Comanescu, consultant si analist media. Care s-a interesat daca Dinu Patriciu este multumit de evolutia investitiilor sale in media pina in prezent, daca este adevarata speculatia conform careia o parte din banii luati pe Rompetrol vor duce catre alte investitii in media si daca poate da detalii si daca exista o legatura intre vinzarea Rompetrol catre o companie kazaha si afirmatia presedintelui Basescu, care s-a referit, recent, la Kazahstan ca prioritate politica externa.

Raspunsul lui Patriciu la prima intrebare a fost: „Eu niciodata nu sint multumit, cu atit mai putin cu cit abia am luat startul". De asemenea, omul de afaceri a sugerat ca va continua sa investeasca in presa, intrucit „dezechilibrele, lipsa de consolidare si de management performant din industria media creeaza oportunitati". La intrebarea legata de Basescu, Patriciu nu s-a putut abtine sa nu trimita o sageata ironica in directia presedintelui: „Da, marile spirite se intilnesc".

O alta intrebare, pe un ton destul de tendentios, suna asa: „Dinule... nu-i asa ca acum ai de unde sa restitui statului roman creanta Libia!? Cit era creanta aceea, 80-100 de milioane de dolari? E o nimica toata pe linga ce ai cistigat de curind. Hai! Da dovada ca esti un bun roman si da banii inapoi! Arata tuturor partidelor de ce este in stare un «Adevarat Liberal»".

„N-o sa-i dau niciodata statului creanta Libia pentru ca nu a fost niciodata a lui. Creditul dat Rompetrolului in anii socialismului de stat a fost platit cu virf si indesat de acelasi Rompetrol pina in 1995. O sa dau insa societatii romanesti ceea ce cred ca este datoria oricarui om avut, prin fundatia pe care am creat-o (acum se numeste Energie Vie, dar ii voi schimba numele in Fundatia Dinu Patriciu, pentru ca sint mindru de tot ceea ce am facut)", a raspuns miliardarul.

Patriciu a primit o parte din bani Presedintele Rompetrol a incasat doar o parte din banii care ii revin in urma vinzarii companiei catre KazMunaiGaz, urmind sa primeasca restul dupa ce tranzactia va obtine avizul Comisiei Europene, conform NewsIn. Presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, a declarat joi ca nu a incasat toti banii in urma vinzarii a 75% din actiunile companiei The Rompetrol Group NV. Patriciu a spus ca doar o parte din bani au fost incasati, restul urmind sa-i revina dupa ce Comisia Europeana (CE) va aviza tranzactia. CE isi da avizul in astfel de cazuri in termen de 45-60 de zile de la efectuarea tranzactiei. Agentia de rating Fitch a apreciat ca valoarea preluarii a fost de 2,15 miliarde de dolari, in conditiile in care valoarea de piata a grupului Rompetrol in cadrul tranzactiei a fost de 3,6 miliarde de dolari. Compania KazMunaiGaz din Kazahstan a semnat cu Rompetrol Holding Olanda un contract de preluare pentru 75% din actiunile companiei The Rompetrol Group NV.

Puteti urmari intregul dialog dintre Dinu Patriciu si cetateni pe www.cotidianul.ro/select