Mitropolitul Clujului a spus ca nu refuza candidatura, daca Sfintul Sinod i-o va cere.Mitropolitul Bartolomeu Anania pare sa se fi
hotarit asupra candidaturii pentru
functia de Patriarh al BOR Apelul semnat de 109 intelectuali care ii cer mitropolitului de Cluj, Bartolomeu Anania, sa intre in cursa pentru postul de Patriarh a fost urmat de un raspuns inedit din partea celui solicitat. Desi declarase initial ca nu il intereseaza aceasta demnitate, IPS Bartolomeu si-a nuantat intre timp pozitia. El a declarat pentru „Evenimentul zilei" ca, daca i-o cere Biserica prin reprezentantii sai legiuiti, Sfintul Sinod si Colegiul Electoral Bisericesc, atunci „constiinta datoriei" il va obliga pe „batrinul ostean" sa se supuna. Pentru ierarhii ortodocsi care nu agreeaza ideea ca succesorul PF Teoctist in functia de Patriarh sa fie mitropolitul Moldovei si Bucovinei, declaratiile IPS Bartolomeu au constituit ieri un motiv de bucurie. Desi nici unul nu doreste sa-si afirme deschis sustinerea, ei vad in ierarhul de la Cluj singurul candidat care l-ar putea invinge la vot pe IPS Daniel. Celor care, tot neoficial, se afla in tabara mitropolitului de la Iasi, gestul IPS Bartolomeu li se pare pripit si contrar uzantelor.

„Nimeni nu-si poate anunta candidatura, caci candidat este doar cel care va intruni majoritatea simpla de voturi a membrilor Sfintului Sinod. De asemenea, nu va fi un singur candidat, ci doi sau trei", explica PS Ioan, episcopul Covasnei si Harghitei de ce anuntul „candidaturii" IPS Bartolomeu nu presupune automat ca acesta se va afla printre cei care vor ajunge in faza finala a alegerilor de pe 12 septembrie. PS Ioachim Bacaoanul, episcop vicar al Romanului, crede si el ca e prematur sa se vorbeasca de candidaturi: „Doar Sfintul Sinod stie cine va candida. IPS Bartolomeu este unul dintre cei aproape 30 de ierarhi care ar putea fi candidati la functia de Patriarh", este de parere PS Ioachim Bacaoanul. „E cel putin nefratesc si nepoliticos sa ma pronunt", s-a ferit sa dea un raspuns transant IPS Nifon, arhiepiscopul de Tirgoviste, cunoscut drept un apropiat al IPS Daniel.

Procedura complexa a alegerilor face imprevizibil rezultatul votului final de miercurea viitoare. Alegerile vor incepe printr-o intrunire a Sfintului Sinod, in care fiecare dintre cei circa 50 de membri va avea in fata lista membrilor eligibili – mitropoliti, arhiepiscopi sau episcopi – si va putea bifa unul, doua sau trei nume. Candidatii care vor intruni jumatate plus unu din voturile membrilor Sfintului Sinod vor fi considerati candidati, iar daca nu refuza aceasta candidatura, vor fi prezentati citeva ore mai tirziu Colegiului Electoral Bisericesc, format atit din clerici, cit si din mireni, care isi va exprima, la rindul sau, votul.

Barroso, cel mai ecumenic European José Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, s-a dovedit ieri a fi participantul cel mai patruns de spiritul ecumenic la cea de-a treia Adunare Ecumenica Europeana de la Sibiu. Intr-un discurs aplaudat indelung, acesta a evocat figura Papei Ioan Paul al II-lea, care a afirmat ca "Europa nu poate respira cu un singur plamin". "Traditia bizantina si cea occidentala sint doua forme de cultura ce nu se pot disocia si nu pot fi in opozitie. Ecumenismul e o miscare de deschidere catre lume, o stare de spirit", a spus Barroso, dupa ce a rostit citeva fraze si in limba romana. "Prezenta mea aici vizeaza contributia speciala pe care sper ca Bisericile sa o aiba la proiectul european", a spus Barroso.