Corespondenta din Chisinau
O data cu inceperea noului an de invatamant, Tiraspolul a declansat un nou atac impotriva scolilor romanesti din Transnistria.
Dupa ce saptamana trecuta vamesii transnistreni au confiscat un lot de abecedare in g
Corespondenta din Chisinau
O data cu inceperea noului an de invatamant, Tiraspolul a declansat un nou atac impotriva scolilor romanesti din Transnistria.
Dupa ce saptamana trecuta vamesii transnistreni au confiscat un lot de abecedare in grafie latina, destinate Liceului romanesc "Lucian Blaga" din Tiraspol, zilele acestea, exponentii regimului separatist l-au amenintat cu rafuiala fizica pe directorul gimnaziului din satul Corjova, Constantin Sucitu. Acesta este acuzat ca a permis ca la careul festiv de incepere a noului an scolar sa fie arborat tricolorul si intonat imnul de stat al Republicii Moldova, "Limba Noastra", fiind astfel ignorata "simbolistica de stat" a autoproclamatei Republici Moldovenesti Nistrene.

"In acea zi am fost inconjurati de militienii transnistreni. A doua zi si-a facut aparitia la scoala seful administratiei locale Dubasari, care m-a intrebat pe un ton categoric: «Cine v-a permis sa arborati drapelul Republicii Moldova si sa intonati imnul?». I-am raspuns ca institutia noastra se afla sub jurisdictia Ministerului Educatiei de la Chisinau si ca am primit indicatii sa aplicam legislatia privind simbolica Republicii Moldova. Eu n-am de gand sa cer permisiune de la ei pentru a organiza diferite manifestatii extrascolare. Atunci el m-a amenintat, spunandu-mi ca daca eu nu voi respecta legile «Republicii Moldovenesti Nistrene» voi avea mari neplaceri... Si daca nu voi indeplini poruncile lor ­ sa nu am vreo speranta ca vom activa in continuare", ne-a spus Sucitu.


TRISTE AMINTIRI. In 2004, organele represive transnistrene au devastat scolile romanesti din Tiraspol, Tighina si Rabnita, iar pe copiii de la Internatul din Tighina i-au izolat si i-au tinut fara apa si mancare timp de doua saptamani. Gimnaziul din satul Corjova nu a fost vizat in acele actiuni provocatoare. Ulterior insa, administratia separatista si-a sporit influenta in localitatea considerata acum parte a Transnistriei. Observatorii independenti sunt de parere ca, ocupand acest sat in care s-a nascut si a crescut Vladimir Voronin, regimul separatist vrea sa-si etaleze atitudinea sfidatoare fata de presedintele moldovean.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.