Lista ambasadorilor in SUA, Marea Britanie, Rusia si la UE a fost trimisa ieri dimineata premierului Calin Popescu Tariceanu, a anuntat purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe, Ilie Banica. Banica a spus ca, ulterior, lista va ajunge
Lista ambasadorilor in SUA, Marea Britanie, Rusia si la UE a fost trimisa ieri dimineata premierului Calin Popescu Tariceanu, a anuntat purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe, Ilie Banica. Banica a spus ca, ulterior, lista va ajunge la presedintele Traian Basescu, pentru finalizarea procesului formal de numire a ambasadorilor. Abia dupa aceea, numele vor fi facute publice. "Cred ca suntem in grafic in acest proces de numire. Practic, a fost finalizata faza de consultari intre institutiile abilitate, implicate in acest proces. Urmeaza faza formala de numire propriu-zisa. Practic, in cursul acestei dimineti, documentele de formalizare au plecat de la MAE catre Cabinetul prim-ministrului pentru avizare, ulterior urmand sa ajunga la domnul presedinte pentru acord", a spus Ilie Banica. Ilie Banica a refuzat sa confirme numele vehiculate pana in prezent pentru ambasadele de la Washington, Londra, Moscova si pentru misiunea de la Bruxelles.
La pace cu Basescu
Ministrul de Externe Adrian Cioroianu a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca a stabilit cu presedintele Traian Basescu numele viitorilor ambasadori la UE, Londra, Washington si Moscova. Cioroianu a precizat ca discutia a avut loc luni, cu ocazia intalnirii sefului statului cu reprezentantii diplomatici ai Romaniei.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca a agreat propunerile ministrului Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, pentru sefia misiunilor diplomatice ale Romaniei la Washington, Londra si Moscova, precum si la misiunea de pe langa Uniunea Europeana de la Bruxelles. Primul-ministru nu a dorit insa sa faca publice numele viitorilor ambasadori, dar a dezvaluit ca acestia nu sunt "condeieri", ci diplomati cu experienta. "Aceste propuneri nu vizeaza condeieri, cu tot respectul pe care il port breslei jurnalistice, ci sunt diplomati de cariera care pot sa reprezinte Romania in functii diplomatice importante, cu experienta si competenta pe care le au in spate", a aratat premierul.
Nominalizari "pe surse"
Potrivit unor informatii neoficiale, cei patru ambasadori nominalizati sunt Adrian Vierita pentru Washington, Ion Jinga, actualul ambasador al Romaniei in Belgia, pentru Londra, Constantin Mihail Grigorie, actualul ambasador din Turcia, pentru Moscova, iar Mihnea Motoc, actualul ambasador la ONU, la misiunea de pe langa UE, informeaza Rompres.
Ministrul Adrian Cioroianu a anuntat, in luna iunie, ca propunerile sale pentru Washington si Londra sunt Iulian Buga, fost ambasador in Olanda, si respectiv, Adrian Vierita, fost ambasador la Berlin si secretar de stat in MAE. Din cauza unor "rezerve" ale presedintelui Traian Basescu, Cioroianu a anuntat saptamana trecuta ca a retras propunerea lui Iulian Buga pentru Washington, acesta fiind numit secretar de stat in MAE.
Surse diplomatice au declarat saptamana trecuta pentru ROMPRES ca noua propunere a lui Cioroianu pentru ambasada din SUA este Mihnea Motoc, seful misiunii Romaniei pe langa ONU de la New York. Postul Antena 1 a prezentat, miercuri, o inregistrare care surprinde o convorbire purtata, luni seara, la Palatul Cotroceni intre presedintele Basescu si ministrul Cioroianu, seful statului spunandu-i sefului diplomatiei ca Motoc este mai indicat pentru "multilateral, nu pentru bilateral". Presa centrala a vehiculat in repetate randuri ipoteza ca seful statului il prefera pentru postul de la Washington pe Adrian Vierita.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.