Un partener computerizat care sa ii ajute pe anchetatori la locul crimelor este testat in Marea Britanie, potrivit newscientist. Rezultatele preliminare indica faptul ca dispozitivul ii ajuta pe detectivi sa formuleze rapoarte mai bune in jumatate di
Un partener computerizat care sa ii ajute pe anchetatori la locul crimelor este testat in Marea Britanie, potrivit newscientist. Rezultatele preliminare indica faptul ca dispozitivul ii ajuta pe detectivi sa formuleze rapoarte mai bune in jumatate din timpul dedicat in mod normal acestei activitati.

Prototipul cercetatorilor de la Universitatea din Birmingham consta dintr-un computer miniatural, subtire, de dimensiunea unei mici carti, echipat cu GPS, o camera digitala si un cititor de etichete de tip RFID (Radio Frequency Identification). Detectivul care utilizeaza sistemul ii transmite acestuia comenzi vocale, de exemplu pentru declansarea camerei digitale sau pentru inregistrarea unei descrieri verbale a probelor.


FUNCTIONARE. Cand dispozitivul primeste comanda de inregistrare a unei noi dovezi, aparatul foloseste GPS-ul pentru a-i stabili locatia. Dovada este apoi marcata cu o eticheta RFID, pe care sistemul o va putea asocia ulterior cu ora, locatia, fotografiile si descrierea verbala asociate.

Prototipul a fost testat de cinci detectivi experimentati de la centrul britanic de pregatire judiciara CENTREX. Un detectiv ar avea nevoie in mod normal de 20 de minute pentru a analiza scena unei spargeri si de alte 30 de minute pentru a intocmi raportul corespunzator, acesta fiind punctul-cheie in care intervine noul dispozitiv pentru fluidizarea dar si eficientizarea activitatii politistilor.

Creatorii noului aparat lucreaza acum la o versiune imbunatatita a acestuia, care sa permita un flux mai bun de date intre diferitele echipe de detectivi chemati la locul aceluiasi eveniment, un exemplu fiind prabusirea unui avion, situatie in care politia, pompierii si alte organe specializate de ancheta colecteaza date referitoare la accident.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.