In urma coliziunii, din cei doi asteroizi, fiecare cu un diametru de cateva zeci de kilometri, s-au desprins numeroase fragmente, iar unul dintre acestea a cazut pe Pamant, in urma cu 65 de milioane de ani, provocand o schimbare brusca de clima si, t
In urma coliziunii, din cei doi asteroizi, fiecare cu un diametru de cateva zeci de kilometri, s-au desprins numeroase fragmente, iar unul dintre acestea a cazut pe Pamant, in urma cu 65 de milioane de ani, provocand o schimbare brusca de clima si, totodata, disparitia dinozaurilor.
Disparitia dinozaurilor este, in general, explicata prin caderea unei bucati de cometa sau de meteorit in zona craterului Chicxulub, cu un diametru de 180 de kilometri, situat in Mexic. Alte fragmente desprinse din meteoriti ar fi ajuns pe Luna, Venus si Marte, mai spun autorii acestui studiu, cercetatorii William Bottke, David Vokrouhlicky si David Nesvorny, de la Institutul de cercetari din Colorado si Universitatea Charles din Praga. Specialistii au pus la punct un sistem de simulare pe calculator pentru a explica originea acestei coliziuni, dupa ce au studiat un asteroid numit (298) Baptistina, care se afla pe aceeasi orbita cu un grup de roci mai mici. Cercetatorii au stabilit ca aceste elemente diferite provin din acelasi asteroid urias, care a avut un diametru de 170 de kilometri. In urma cu 160 de milioane de ani, acest asteroid s-a lovit de un altul, cu un diametru de aproximativ 60 de kilometri, iar din cei doi asteroizi s-au desprins numeroase fragmente, dintre care unele cu diametrul de peste zece kilometri. In urma cu 65 de milioane de ani, unul dintre aceste fragmente a lovit Pamantul, formand craterul Chicxulub si ridicand nori de praf, care au provocat aparitia unei ierni lungi, careia nu i-au supravietuit unele specii, printre care si dinozaurii. Cercetatorii au constatat ca printre sedimentele descoperite in crater se numara urme de condrit carbonat, un mineral existent numai in compozitia unor meteoriti. Cercetatorii cred, de asemenea, ca exista peste 90% probabilitati ca fragmentul de meteorit sa provina din familia Baptistina. Exista, de asemenea, probabilitatea ca un asteroid din aceeasi familie sa fi lovit Luna, in urma cu 108 milioane de ani, formand craterul Tycho, cu diametrul de 85 de kilometri. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.