De la „Nosferatu" al lui Murnau pina la „Dracula", al lui Coppola s-au turnat o multime de productii cu vampiri, dar „clasicele" pot fi numarate pe degetele de la o mina.Brad Pitt e fermecator chiar si cind joaca
rolul unei fapturi insetate de singe Cind nu joaca in filme, vampirii se odihnesc in cosciuge sau zboara toata noaptea in cautarea singelui proaspat. Lasind la o parte productiile de categorie B, site-ul AskMen.com a ales cinci filme clasice cu vampiri, care pot fi gustate de fanii genului la orice ora din zi, dar mai ales din noapte. Gary Oldman alaturi de mai tinerii sai colegi Winona Ryder si Keanu Reeves au fost alesi de Francis Ford Coppola pentru a reface povestea Contelui Dracula intr-un film foarte apropiat de povestea originara.

„Bram Stoker’s Dracula" (1992) a cistigat trei Oscaruri si a reusit sa treaca de cliseele acelui Dracula baroc si intunecat, surprinzind cite ceva din stilul sofisticat si seducator al faimosului vampir din Transilvania. Filmul merita revazut, printre altele, pentru jocul lui Garry Oldman, „unul dintre cei mai buni actori ai generatie sale", precizeaza AskMen.com.

„Interview with the Vampire" (1994), realizat dupa romanul reginei literaturii horror, Anne Rice, aduna intr-o scenografie de secol al XVIII-lea doi dintre cei mai aratosi actori ai Hollywoodului: Brad Pitt si Tom Cruise. Primul e un proprietar de plantatie care se imprieteneste cu vampirul Lestat, care vrea sa-l initieze in tainele vietii de noapte ale fapturilor insetate de singe. Camera bine minuita si interpretarea bine dirijata a actorilor au incintat-o pina si pe Anne Rice, care a dedicat filmului o recenzie laudativa de doua pagini in revista „Variety".

„The Lost Boys" (1987), in care neovampirul Kiefer Sutherland terorizeaza un orasel din California, spune povestea unor amatori de singe care „impaca cerintele vietii moderne cu stilul de viata rock’n’roll", conform site-ului AskMen.com. De la vampirii pop ai anilor ’80 ne intoarcem la clasicul „Dracula" (1931) jucat admirabil de Bela Lugosi. Ce poate fi mai infricosator decit atmosfera alb-negru incarcata de umbre si de o tacere care-ti ridica parul in cap? Cu accentul sau natural si caninii sai ascutiti, Lugosi pare sa se fi nascut special pentru rolul Contelui Dracula.

In fine, thrillerul gotic „Nosferatu" (1922), semnat de F.W. Murnau, poate fi numit filmul cu cei mai uriti actori. Chiar daca nu se bucura de sprijinul trucajelor digitale, legendara ecranizare ramine unul dintre cele mai ciudate si mai sumbre filme cu vampiri.