Guvernul a aprobat miercuri Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Legii cetateniei care intentioneaza sa simplifice procedurile de acordare, redobandire si retragere a cetateniei romane. De asemenea, noul act normativ are in vedere reducerea te
Guvernul a aprobat miercuri Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Legii cetateniei care intentioneaza sa simplifice procedurile de acordare, redobandire si retragere a cetateniei romane. De asemenea, noul act normativ are in vedere reducerea termenelor in care cererile referitoare la cetatenie sunt solutionate si facilitarea schimbului de informatii intre solicitanti si autoritati, dupa cum afirma Ministerul Justitiei. Realitatea este alta: numarul enorm de cereri blocheaza pur si simplu sistemul birocratic al Romaniei, iar in ritmul actual, cei aproximativ 1.000.000 de basarabeni care isi doresc cetatenie romana o vor primi peste aproximativ 100 de ani.
Blocajul de la Chisinau
Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a dus la un val masiv de solicitari de redobandire a cetateniei romane din partea basarabenilor. Sectia consulara a Ambasadei Romaniei la Chisinau a fost pur si simplu asediata de un numar imens de cereri incepand cu toamna anului 2006 si pana la inceputul anului 2007.
In martie 2007, Ministerul Afacerilor Externe ne comunica urmatoarele: "La Sectia consulara a Ambasadei Romaniei la Chisinau s-au primit, pana in prezent, circa 450.000 de scrisori olografe din partea cetatenilor Republicii Moldova, in vederea programarii pentru depunerea dosarului de redobandire a cetateniei romane". Aceeasi scrisoare ne informa ca: "Avand in vedere suprasolicitarile pe linie de vize, in prezent sunt programate saptamanal, pentru ziua de duminica, numai 100 de persoane din randul celor care au transmis scrisori. Dintre acestea se prezinta la ghiseul consular circa 70 si depun dosarele complete 40-50 de solicitanti, restul revin dupa completarea dosarelor".
MAE actioneaza ca intermediar intre basarabeni si Ministerul roman al Justitiei, dosarele depuse la Chisinau fiind trimise la Bucuresti pentru rezolvare. Multe dintre solicitarile de programare depuse la Ambasada Romaniei contin mai multe nume - ceea ce ridica numarul solicitantilor de cetatenie romana la aproximativ 1.000.000.
Un calcul simplu arata ca daca de la Chisinau vin la Bucuresti doar 50 de dosare saptamanal, intr-un an de zile sunt depuse spre rezolvare la Ministerul Justitiei un maxim de 3000 de dosare. Acceptand un numar minim de 450.000 de solicitanti se poate concluziona ca acestia se vor bucura de cetatenia romana peste 100 de ani. Secretarul de stat in MAE Mihai Gheorghiu a afirmat ieri ca masurile luate in considerare pentru rezolvarea acestei situatii se refera la achizitionarea unui sediu mai spatios pentru Consulatul Romaniei din Chisinau.
Intentii bune, realitate trista
Toti inaltii oficiali ai Romaniei - presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu Tariceanu, ministrul de Externe Adrian Cioroianu, ministrul Justitiei Tudor Chiuariu - si-au exprimat intentia de a simplifica accesul basarabenilor la redobandirea cetateniei romane.
Modificarile aduse de Ordonanta de urgenta pentru modificarea Legii cetateniei vor avea un efect minim. La Ministerul Justitiei se aflau in lucru in martie 2007 un numar de 28.807 cereri de redobandire a cetateniei romane venite din Basarabia. Prin ordonanta se modifica componenta Comisiei pentru cetatenie, care va fi formata din consilieri juridici asimilati magistratilor, din Ministerul Justitiei. Odata cu componenta se va modifica si modul de lucru al comisiei. Noua comisie va lucra cu caracter permanent, intrunindu-se, daca e nevoie, de 5 ori pe saptamana. In conditiile in care Comisia formata din 5 judecatori rezolva 10-15 dosare pe saptamana, actuala forma de organizare ar putea rezolva - sa presupunem - 100 de dosare pe saptamana. Ceea ce inseamna ca la 5.000 de dosare rezolvate pe an tot ar dura 6 ani de zile pentru rezolvarea celor aproximativ 30.000 de cereri aflate deja in lucru la Ministerul Justitiei.
O varianta de abordare a acestei probleme ar fi descentralizarea acestui proces, cetatenia urmand sa poata fi acordata de judecatoriile din teritoriu - insa oficialii Romaniei au preferat carpirea unui sistem defectuos.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.