Cercetatorii din Institutul pentru Tehnica de Calcul Bucuresti dau in judecata Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului  pentru ca a ales sa privatizeze institutia cu un consortiu cu puternice interese imobiliare.

Aut
Cercetatorii din Institutul pentru Tehnica de Calcul Bucuresti dau in judecata Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului  pentru ca a ales sa privatizeze institutia cu un consortiu cu puternice interese imobiliare.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a considerat ca firma SC Transbordare Marfa SA - care se ocupa cu incarcarea si descarcarea marfurilor - , in asociatie cu Rosu Dorin, un fost cercetator, este cea mai potrivita alegere pentru a duce mai departe traditia cercetarii la Institutul pentru Tehnica de Calcul (ITC). "Hamalii" au fost preferati consortiului format din asociatia salariatilor PAS ITC, ITC Netwoerks si ICPE Electrocond Technologies, firmei Straero, consortiului ITC XXI format din Softnet Services, Amerilex si Felix IT, respectiv firmei Impuls Company asociata cu persoana fizica Cristian Nicolae. Motivatia AVAS: s-a ales cea mai buna oferta.


ACUZE. Salariatii institutului nu sunt insa de aceeasi parere. Consortiul din care a facut parte si PAS-ul ITC a depus, deja, contestatie la AVAS. "Consideram ca aprecierea ofertei tehnice depuse de acest consortiu cu punctaj apropiat de maxim s-a facut cu grave omisiuni de apreciere", ne-a declarat inginerul Gheorghe Samoila, vicepresedintele sindicatului ITC. Insa AVAS are la dispozitie 30 de zile ca sa raspunda contestatiei, timp in care nu e obligata sa "inghete" privatizarea. Deci institutul din zona Pipera-Floreasca poate intra pe mana samsarilor imobiliari. De aceea, saptamana viitoare, cercetatorii vor actiona in instanta AVAS-ul pentru incalcarea legii. "Consideram ca precalificarea unui consortiu format dintr-o firma care activeaza in cu totul alt domeniu de activitate si anume incarcarea si descarcarea marfurilor si bagajelor asociata cu un inspector in invatamantul preuniversitar contravine literei si spiritului HG 2193/2004 care guverneaza privatizarea institutelor de cercetare", a explicat Samoila. Angajatii ITC acuza AVAS ca s-a opus in permanenta sporirii rigorii procesului de selectie a ofertantilor, a revocat directorul general pentru a actiona discretionar si a orienta licitatia catre acest rezultat nefast. "Cercetarea in ITC va fi grav afectata de rezultatul acestei privatizari, institutia va fi parasita de personalul valoros in noile conditii, iar in acest fel se va semna actul de deces al unei institutii prestigioase", spune Samoila.


Un simbol al cercetariiAVAS-ul trateaza unul dintre institutele etalon ale cercetarii in domeniul inaltei tehnologii din Romania ca pe o afacere imobiliara, ne-a declarat Dan Nica (foto), fost ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei. "Privatizarea cu o societate care nu are nimic in comun cu industria de inalta tehnologie incalca in mod evident legislatia in vigoare", a spus el. Potrivit criteriilor de calificare, o societate trebuie sa aiba experienta in efectuarea unor lucrari similare, ceea ce nu se intampla in cazul de fata. Iar asociatii persoane fizice nu asigura calificarea pentru o privatizare care sa pastreze obiectul de activitate si sa permita o dezvoltare de top, a explicat Nica. O solutie mult mai buna ar fi fost ca statul sa incheie un parteneriat public-privat cu un mare concern international din domeniul IT. Astfel nu numai ca s-ar fi pastrat "creierele" de la ITC, dar s-ar fi creat si alte locuri de munca bine platite.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.