Presedintelui Traian Basescu i-a fost gasit in luna iunie, la un control medical obligatoriu, un nodul autonom la nivelul lobului tiroidian drept, in urma unor investigatii suplimentare stabilindu-se diagnosticul de "gusa polinodulara fara manifestari clinice de tireotoxicoza". Seful statului va fi operat astazi la Spitalul Militar Central "Dr Carol Davila".

Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, la controlul anual obligatoriu efectuat de presedintele Traian Basescu in cursul lunii iunie la Spitalul Clinic de Urgenta Militar Central "Dr Carol Davila", medicii i-au identificat un nodul autonom la nivelul lobului tiroidian drept. Ca urmare, a fost constituita comisia medicala de specialitate, alcatuita din medici din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Militar Central "Dr Carol Davila", Institutului National de Endocrinologie C.I. Parhon si Spitalului Clinic Sf. Ioan. Totodata, in urma unor investigatii suplimentare (analize de laborator, ecografie la nivelul glandei tiroide, scintigrafie tiroidiana, computer tomografic) a fost stabilit diagnosticul de "gusa polinodulara fara manifestari clinice de tireotoxicoza". Investigatiile au confirmat ca nu este vorba despre o situatie grava, care sa necesite o interventie chirurgicala de urgenta, precizeaza comunicatul. In aceste conditii, interventia a fost planificata pentru o data ulterioara, timp in care presedintele Romaniei a urmat o pregatire preoperatorie cu medicamente. Interventia va fi efectuata de o echipa anestezico-chirurgicala constituita din medici de la institutiile mentionate mai sus. Seful statului urma sa se interneze aseara la Spitalul Clinic de Urgenta Militar Central "Dr Carol Davila", pentru efectuarea unor analize medicale premergatoare interventiei chirurgicale. El va fi operat astazi, iar echipa de medici specialisti estimeaza ca interventia chirurgicala va dura circa o ora.


EXPLICATII MEDICALE. Potrivit profesorului doctor Constantin Dumitrache, sef de sectie la Institutul de Endocrinologie "C.I. Parhon" din Bucuresti, acest diagnostic indica o crestere in volum a glandei tiroide si ca in structura ei sunt mai multi noduli. In termeni medicali, tireotoxicoza inseamna ca acesti noduli nu sunt hiperfunctionali, in sensul ca nu aduc un exces de hormoni tiroidieni in organism. Profesorul Constantin Dumitrache, specialist reputat in domeniul glandei tiroide, ne-a asigurat ca nici un termen din acest diagnostic "nu sugereaza ca ar fi un cancer tiroidian". Din echipa care va efectua interventia chirurgicala face parte dr Mircea Ghimigean, medic primar chirurg la Institutul "C.I. Parhon".


POSIBILE RISCURI. Interventia chirurgicala la care va fi supus seful statului nu este banala si poate prezenta riscuri majore doar daca pacientul are probleme cu inima, a declarat, pentru Mediafax, profesor doctor Ileana Marinescu, de la Institutul de Endocrinologie, "I.C. Parhon". "Dupa extirpare, se face in mod obligatoriu biopsia. Diagnosticul de cancer se pune dupa examenul microscopic, dar de cele mai multe ori rezultatul este benign", a mai spus Ileana Marinescu. Medicul a explicat ca boala cu care a fost diagnosticat presedintele poate provoca tulburari de ritm cardiac, iar operatia ar trebui sa se faca numai dupa ce hormonii tiroidieni au fost adusi la normal, pentru ca acest lucru ajuta in timpul interventiei chirurgicale. "E o operatie fara riscuri majore. Riscul tine de cord. 99% dintre pacienti merg bine", a mai spus medicul.
Va dorim sanatate, domnule presedinte!


Nu vrea interimar la CotroceniInterimatul functiei de presedinte poate fi asigurat cat Traian Basescu se afla in imposibilitate temporara de a-si exercita functia, in ordine, de presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, sau de presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu. Articolul 98, alineatul 1 din Constitutie, prevede ca, "daca functia de presedinte devine vacanta ori daca presedintele este suspendat din functie sau daca se afla in imposibilitate temporara de a-si exercita atributiile, interimatul se asigura, in ordine, de presedintele Senatului sau de presedintele Camerei Deputatilor". Purtatorul de cuvant al presedintelui Senatului, Andrei Alexandru, a refuzat sa precizeze daca Nicolae Vacaroiu a fost contactat de seful statului, spunand doar ca Presedintia trebuie sa faca anuntul privind interimatul. Presedintele Traian Basescu considera insa ca nu este necesar sa-si delege atributiile in perioada in care se va afla sub anestezie, intrucat problema interimatului se pune atunci cand trebuie luata o decizie ce nu suporta amanare, au declarat pentru Mediafax surse de la Cotroceni.


 Fara emotii la spital     Purtatorul de cuvant al SPP, Bogdan Onea, a declarat ca serviciul va asigura protectia si comunicatiile necesare sefului statului pe toata durata spitalizarii acestuia si ca a luat toate masurile legale. De asemenea, SPP a respectat procedurile cu privire la asistenta medicala a demnitarilor. Ieri seara, presedintele Basescu s-a internat la Spitalul Militar Central, unde urmeaza sa fie operat. La intrarea in curtea spitalului, Basescu, aflat in masina, le-a declarat ziaristilor ca nu are emotii si ca, "evident", are incredere in medicii romani, precizand ca se simte bine. "Operatia a fost pregatita din luna iunie si nu am emotii, am incredere in medicii romani. De data asta nu va fi balbaiala care a fost anul trecut la «Elias», cand nu stiam cine ma va opera", a spus Basescu. Seful statului a venit la spital  impreuna cu sotia sa, Maria.