In urmatoarele zile se va finaliza majorarea capitalului social al Bursei la termen din Sibiu la nivelul de doua milioane de euro, conform planului stabilit de institutia de capital cu CNVM."Perioada de subscriptie se va incheia in data de 11 septemb
In urmatoarele zile se va finaliza majorarea capitalului social al Bursei la termen din Sibiu la nivelul de doua milioane de euro, conform planului stabilit de institutia de capital cu CNVM."Perioada de subscriptie se va incheia in data de 11 septembrie, pana acum majoritatea actionarilor depunand sumele necesare pentru cresterea capitalului social", a precizat presedintele Bursei, Teodor Ancuta.Surse din piata au declarat ca unele dintre SSIF ar dori reluarea discutiilor privind fuzionarea dintre Bursa de Valori si BMFM Sibiu. Referitor la acest aspect, presedintele Bursei sibiene a declarat ca: "Regret ca nu a fost realizata fuziunea dintre cele doua piete, care ar fi creat una din cele mai puternice Burse din regiune. Ambele institutii au avut de pierdut, inclusiv bani, prin aceasta renuntare. Sa nu uitam ca atunci cand a fost aleasa noua conducere a BVB una din principalele misiuni ale sale era aceea de a realiza fuzionarea. Din pacate, chiar unii dintre noii membri ai boardului s-au impotrivit ducerii la bun sfarsit a procesului. In aceasta situatie am fost intarziati cu doi ani in procesul nostru de dezvoltare, iar in prezent am fi avut o piata spot functionala. Acum suntem nevoiti sa cautam un partener puternic din afara tarii care sa ne sprijine".In privinta procesului de vanzare a unui pachet majoritar al Bursei, presedintele ei a precizat ca "de cateva luni am primit doua scrisori de intentie de cumparare a actiunilor BMFMS, insa Legea 297/2004 reprezinta o frana in realizarea acestui proces prin faptul ca viitorul actionar majoritar va avea drept de vot doar pentru 5% din actiuni. In aceasta situatie suntem nevoiti sa realizam lobby pe langa factorii decizionali care sa permita modificarea legii". Se pare ca cele doua institutii bursiere care au trimis scrisori de intentie sunt Eurex si Bursa din Varsovia, interes pentru piata sibiana aratand si OMX si Euronext.Bursa din Sibiu intentioneaza sa introduca la tranzactionare sapte noi instrumente derivate, avand ca suport actiunile unor societati listate pe piata de valori, printre care se afla Albalact, Armax Gaz, Dafora Medias, Iproeb Bistrita si Imotrust Arad. Pe de alta parte, Bursa este pregatita sa permita intrarea in piata a "market maker-"ilor, dar si decontarea/compensarea pentru investitorii institutionali prin intermediul unor banci-custode. "Am purtat deja discutii cu reprezentanti ai BCE, Raiffeisen Bank si ING pentru a efectua acest tip de operatiuni", a precizat Ancuta.Referitor la achizitionarea de catre compania americana Morgan Stanley a unui pachet de actiuni ale SSIF HTI Valori Mobiliare din Bucuresti, presedintele Bursei sibiene a declarat ca "nu am primit niciun fel de notificare din partea HTI privind cesionarea actiunilor pe care le detine la BMFM Sibiu.Desigur, in cazul in care va fi preluata de Morgan Stanley, aceasta va deveni implicit actionar al Bursei". HTI detine, prin concentrare, circa 17% din totalul actiunilor pietei la termen de la Sibiu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.