Miyoshi Umeki, singura actrita japoneza si, totodata, prima artista asiatica ce a castigat un premiu Oscar, pentru rolul din lungmetrajul "Sayonara" (1958), a murit la varsta de 78 de ani, in orasul Licking, Missouri, Statele Unite, informeaza variet
Miyoshi Umeki, singura actrita japoneza si, totodata, prima artista asiatica ce a castigat un premiu Oscar, pentru rolul din lungmetrajul "Sayonara" (1958), a murit la varsta de 78 de ani, in orasul Licking, Missouri, Statele Unite, informeaza variety.com. Nascuta in Hokkaido, Japonia, actrita si-a inceput cariera dupa cel de-al doilea razboi mondial, in cluburile de noapte din Japonia, unde a sustinut concerte de muzica pop in limbile engleza si japoneza pentru soldatii americani. Ulterior, in anii '50, a inregistrat cateva albume muzicale pentru Mercury Records. Miyoshi Umeki s-a mutat in anii '50 in Statele Unite, unde a avut multe aparitii la radio si televiziune, fiind o prezenta populara in emisiunea lui Arthur Godfrey. Dupa ce a realizat filmul "Sayonara", actrita a plecat la New York si a jucat timp de doi ani in piesa regizata de Gene Kelly, "Flower Drum Song", impreuna cu Pat Suzuki si Larry Blyden. Pentru rolul din aceasta piesa, actrita a obtinut o nominalizare la premiile Tony. Mai tarziu, a recreat acelasi rol pentru varianta pentru marele ecran a "Flower Drum Song", pentru care a obtinut o nominalizare la premiile Globul de Aur. Umeki a mai obtinut o nominalizare la aceasta competitie pentru rolul din filmul de televiziune "The Courtship of Eddiets Father". Miyoshi Umeki a aparut in filme precum "The Horizontal Lieutenant", "A Girl Named Tamiko" si "Cry For Happy". Umeki s-a retras din televiziune dupa moartea celui de-al doilea sot al sau, producatorul si regizorul Randall Hood, in 1976. In ultimii ani a locuit impreuna cu familia sa in Missouri, Statele Unite. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.