Una dintre cele mai mari voci ale muzicii clasice si-a incheiat menirea pe acest pamant. Celebrul tenor Luciano Pavarotti s-a stins din viata ieri dimineata, in locuinta sa din Modena, la varsta de 71 de ani. Cantaretul suferea de cancer la pancreas
Una dintre cele mai mari voci ale muzicii clasice si-a incheiat menirea pe acest pamant. Celebrul tenor Luciano Pavarotti s-a stins din viata ieri dimineata, in locuinta sa din Modena, la varsta de 71 de ani. Cantaretul suferea de cancer la pancreas de aproape un an. Internat in spital in stare grava pe 9 august, el a fost externat pe 25 august, continuand tratamentul acasa, la Modena, dar starea lui s-a inrautatit continuu.Cu vocea sa calda, vibranta, dumnezeiasca, Pavarotti ramane una dintre marile figuri ale scenei lirice si, in acelasi timp, un simbol al Italiei, fiind unul dintre putinii cantareti ai secolului XX care si-a castigat foarte multi fani, in contextul in care muzica clasica nu avea prea multi adepti.Luciano Pavarotti s-a nascut pe 12 octombrie, 1935, la Modena, in familia unui brutar, fiind singurul copil la parinti. A cantat pentru prima data intr-un cor, alaturi de tatal sau, care era un mare iubitor de opera si un tenor amator talentat. S-a decis sa urmeze cariera muzicala dupa ce corul Rossini, in care cantau cei doi, a castigat, pentru prima data, un premiu intr-o competitie internationala. El a debutat la 29 aprilie 1961, in rolul studentului Rodolfo din opera "Boema", a lui Giacomo Puccini, in orasul Reggio Emilia. Dupa o serie de succese inregistrate in Italia, au urmat concerte pe scenele din Amsterdam, Viena, Zurich si Londra. In 1965 a cantat pentru prima oara in Statele Unite, la Miami, in opera Lucia di Lammermoor, a compozitorului Gaetano Donizetti, alaturi de Joan Sutherland. Consacrarea a venit tot in Statele Unite, in 1972. Aplaudat frenetic de spectatori, el a intrat in galeria marilor tenori ai secolului XX. Din acel moment, au fost vandute in toata lumea milioane de discuri cu arii celebre din opere sau simple cantece din repertoriul muzicii italiene in interpretarea sa.Pavarotti a dobandit statutul de superstar planetar dupa concertul sau pe impresionantele ruine ale termelor lui Caracalla din Roma, cu prilejul Campionatului Mondial de Fotbal din Italia, din 1990.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.