Ziua petrolistilor
Ziua internationalaa alfabetizarii

Este ziua 251 a anului a— Au mai ramas 114 zile

SoareleRasare la 6:46 a— Apune la 19:40

LunaRasare la 3:02 a— Apune la 18:27
Luna noua 11 septembrie a— Primul patrar (Luna in crestere) 19 septembrie a— Luna plina 26 septembrie a— Ultimul patrar (Luna in descrestere) 3 octombrie


Sarbatoare crestinaCrestinii serbeaza astazi  Nasterea Maicii Domnului. Parintii ei, Ioachim si Ana, desi batrani, nu incetau sa se roage pentru ca Dumnezeu sa le daruiasca un copil. Faptul de a nu avea copii era socotit de vechii evrei un blestem. Dumnezeu le-a ascultat rugaciunea si a dezlegat neputinta lor. Astfel, Fecioara s-a nascut din starea lor de rugaciune si prin binecuvantarea dumnezeiasca.

a— Calendar crestin-ortodox: (a€ )  Nasterea Maicii Domnului (astazi); Sfintii si Dreptii Parinti Ioachim si Ana; a€ ) Sf. Cuv. Onufrie de la Vorona; Sf. Mucenic Severian; Cuv. Teofan Marturisitorul; Duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (maine)

a— Calendar romano-catolic: Nasterea Sf. Fecioare Maria (astazi); Sf. Petru Claver, proroc (maine)

a— Calendar greco-catolic: Nasterea Maicii Domnului (astazi); Duminica Dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci; Sf. Ioachim si Ana, parintii Preasfintei Fecioare Maria;
Sf. Severian, mucenic (maine)

Psalmul 95 al lui David
Cantati Domnului cantare noua, cantati Domnului tot pamantul. Cantati Domnului, binecuvantati numele Lui, binevestiti din zi in zi mantuirea Lui. Vestiti intre neamuri slava Lui, intre toate popoarele minunile Lui; Lauda si frumusete sunt inaintea Lui, sfintenie si maretie in locasul cel sfant al Lui. Inchinati-va Domnului in curtea cea sfanta a Lui. Sa se veseleasca cerurile si sa se bucure pamantul, sa se zguduie marea si toate cele ce sunt intru ea; sa se bucure campiile si toate cele ce sunt pe ele. Atunci se vor bucura toti copacii padurii, de fata Domnului, ca vine, vine sa judece pamantul. Judeca-va lumea intru dreptate si popoarele intru adevarul Sau. Amin!


Click istoricLa 8 septembrie 1495 a inceput domnia lui Radu cel Mare in Tara Romaneasca. Radu cel Mare era fiul lui Vlad Calugarul, predecesorul sau in domnie, nepotul lui Vlad Dracul si stranepotul lui Mircea cel Batran. Domnia lui Radu cel Mare s-a bucurat de o perioada de relativa liniste pe plan extern, fapt ce i-a permis sa se ocupe in mod special de gospodarirea tarii. In acest sens, unul din titlurile sale de merit a fost reorganizarea bisericeasca, mai exact a ierarhiei bisericesti, pe care a intreprins-o cu ajutorul lui Nifon, fost patriarh al Constantinopolului. A stramutat resedinta mitropolitului de la Curtea de Arges la Targoviste. A incetat din viata in 1508.


S-a intamplat azi
In RomaniaSambata, 8 septembrie
a— 1906 - Congres international pentru protectia proprietatii literare si artistice, la Bucuresti; este primul congres international organizat si gazduit de Romania;
a— 1975 - Se infiinteaza cea de-a doua companie de transport aerian LAR, Liniile Aeriene Romane.
Duminica, 9 septembrie
a— 1804 - Un violent incendiu pustieste Bucurestiul: Curtea Domneasca si o buna parte a orasului cad prada flacarilor;
a— 1878 - Pe baza propunerii Consiliului de Ministri, domnitorul Carol I adopta titlul de "Alteta regala", recunoscut ulterior si pe plan international.


In lumeSambata, 8 septembrie
a— 1888 - La Londra este gasit corpul celei de-a doua victime a lui Jack Spintecatorul, Annie Chapman.
Duminica, 9 septembrie
a— 1543 - Mary Stuart, in varsta de 9 luni, este incoronata oficial ca "Regina a Scotiei" in orasul Stirling.

Nascuti la 8 septembriea— 1932 - Marius Sala, academician, lingvist;
a— 1956 - Ilie Balaci, fost fotbalist.

Nascuti la 9 septembriea— 1960 - Hugh Grant, actor;
a— 1970 - Lucian Mic, episcopul ortodox al Caransebesului.


Credinte populare, traditii, semneDupa aproximativ o luna lunara de la moartea (Adormirea) Fecioarei Maria (15 august), crestinii ii celebreaza nasterea. Conform traditiei crestine, Fecioara Maria a fost nascuta miraculos. Parintii ei, Ioachim, descendent al unui neam imparatesc, si Ana, descendenta din neamul lui David, erau defaimati si huliti ca nu aveau copii. Ioachim se roaga lui Dumnezeu in munti, iar femeia lui, "stearpa si neroditoare", in gradina sa le dea rod sfant pantecelui. Dupa unele legende populare, Ana ar fi ramas insarcinata mirosind sau sarutand o frunza de par sau o floare, dupa altele s-ar fi nascut din "durere de inima", dintr-o mama de 7 ani si un tata de 77 de ani. Cele doua Santamarii incadreaza calendaristic Anul Nou Biblic (1 septembrie), presupusa "Facere a lumii" (5508 i.Hr.). De altfel, multe din trasaturi specifice Anului Nou Biblic sunt preluate de Santamariile romanesti. Peste o mare sarbatoare din preajma echinoctiului de toamna, dedicata mortii si renasterii unei zeite preistorice, parintii Bisericii crestine au suprapus Nasterea Nascatoarei si Pururea Fecioarei Maria (8 septembrie) numita de romani Maica
Domnului, Santamaria Mica sau Precesta Mica. In calendarul popular Santamaria Mica este hotar astronomic intre vara si iarna, marcat de inchiderea pamantului pentru reptile si insecte, de plecarea pasarilor migratoare spre tarile calde, de schimbarea palariei cu caciula si altele.
Profesor Ioan Ghinoiu