Presedintele Basescu si ministrul de Externe Adrian Cioroianu au ajuns la un acord in privinta numirii ambasadorilor in cele mai importante capitale ale lumii, Washington, Londra, Moscova si Bruxelles.
Adrian Vierita este propus ca ambasador la
Presedintele Basescu si ministrul de Externe Adrian Cioroianu au ajuns la un acord in privinta numirii ambasadorilor in cele mai importante capitale ale lumii, Washington, Londra, Moscova si Bruxelles.
Adrian Vierita este propus ca ambasador la Washington, ambasadorul Romaniei in Belgia, Ion Jinga, este propunerea pentru Londra. Ambasadorul Romaniei in Turcia, Constantin Mihail Grigorie, va merge la Moscova, iar actualul ambasador la ONU, Mihnea Motoc, este propus la UE. Surse oficiale ne-au declarat ca Administratia Prezidentiala asteapta ca MAE sa transmita documentele de formalizare a propunerilor de ambasadori. Presedintele Basescu a primit cu rezerva propunerea lui Cioroianu de numire a lui Mihnea Motoc pentru ambasada de la Washington, dupa ce s-a retras candidatura lui Iulian Buga, numit intre timp secretar de stat la MAE. Surse oficiale ne-au declarat ca seful statului a argumentat ca experienta lui Motoc in relatii multilaterale ar putea fi fructificata in alt post. Intrebat cui ii apartin propunerile - ministrului sau premierului -, Cioroianu a afirmat ca "prin dialog s-a ajuns la o concluzie comuna", iar acest acord "este dovada ca pe calea dialogului se poate rezolva orice problema". Cat priveste ambasadorul Romaniei la UE, Lazar Comanescu, Adrian Cioroianu a precizat ca nu va fi rechemat, ci isi va incheia mandatul, cel mai probabil la inceputul anului viitor. In privinta ambasadorului Romaniei la Moscova, Ioan Donca, nu a fost inca declansata procedura de rechemare. seful diplomatiei a precizat ca schimbarea acestuia nu se datoreaza faptului ca "nu a facut treaba buna", dar este necesara "o schimbare de tonus intr-o relatie ce trebuie construita pe ideea pragmatismului".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.