Celebrul designer italian va continua sa deseneze doar pana la inceputul anului viitor.
Creatorul de moda italian Valentino a anuntat marti ca se va retrage din lumea modei, informeaza AFP. In iulie acest an, designerul italian a sarbatorit 45
Celebrul designer italian va continua sa deseneze doar pana la inceputul anului viitor.
Creatorul de moda italian Valentino a anuntat marti ca se va retrage din lumea modei, informeaza AFP. In iulie acest an, designerul italian a sarbatorit 45 de ani de cariera: poate cea mai importanta perioada pentru ceea ce inseamna haute-couture in istoria modei, Valentino devenind sinonim cu nuanta foarte speciala de rosu pe care a creat-o in industria luxului si care ii va purta in continuare numele. "E momentul potrivit sa spun adio lumii modei", a declarat intr-un comunicat Valentino, in varsta acum de 75 de ani, amintind de clipele de magie traite la Roma in timpul serbarilor prilejuite de implinirea a 45 de ani de cariera.
"Am avut sansa de a face din pasiunea mea de adolescent meseria care mi-a oferit atatea bucurii si satisfactii si, totodata, de a-mi mentine stilul, in ciuda marilor schimbari pe care le-a cunoscut moda", a comentat Valentino Garavani, citat de AFP.
Designerul, care s-a format la scoala stilistilor Jean Desses si FranIais Guy Laroche, a precizat ca va continua sa creeze modele pana la finalul lunii ianuarie a anului viitor. stirea ca se va retrage din lumea modei surprinde pe toata lumea, cu atat mai mult cu cat in iulie, in timpul aniversarii celor 45 de ani de cariera, Valentino le-a replicat celor care l-au intrebat despre retragere ca nu stie sa faca altceva decat sa deseneze haine, asa ca nu nici nu se gandeste la a renunta.
Prezentarea celor aproximativ 300 de rochii, toate modele rare si din materiale pretioase, "Valentino a Roma: 45 Years of Style" ("Valentino la Roma: 45 de ani de stil"), la Muzeul "Ara Pacis", a fost cu adevarat un eveniment, mai ales ca a fost pentru prima oara in ultimii 17 ani cand Valentino a renuntat la podiumurile de prezentare din Paris.
Expozitia de la Roma, pusa pe picioare de Patrick Kinmonth si Antonio Monfreda, a fost structurata in doua parti. Intr-o prima parte, la primul etaj al muzeului, o instalatie a avut rolul de a rezuma intreaga istorie a Casei Valentino, folosind o colectie de rochii imbracate numai de femei celebre pentru ocazii la fel de celebre, transformandu-l astfel pe Valentino in cel mai pregnant simbol modern al luxului. Intr-o a doua parte a expozitiei, la etajul al doilea al muzeului, alaturi de o colectie de rochii numai in alb, negru si rosu, a fost creata cronologia Casei Valentino cu cate o rochie cel putin pentru fiecare an. Pentru aceasta ocazie, cunoscuta editura germana Taschen a publicat un album, in care sunt incluse si "analize literare" ale rochiilor pe langa texte despre creatia lui Valentino semnate de mai multi jurnalisti si critici de moda.
Casa Valentino a fost vanduta in 1998 si incepand de atunci a trecut prin mainile mai multor investitori. Valentino Fashion Group, din care a facut parte, a fost cumparat in mai de fondul de investitii britanic Permira. "Casa care poarta numele meu se va schimba, sunt constient de asta, a declarat designerul. Sper doar ca echipa de creatori care va realiza colectiile va sti sa se mandreasca de munca mea", a adaugat Valentino la inceputul acestei saptamani, multumind tuturor colaboratorilor care l-au ajutat sa faca din cariera sa un succes.

Portret
>> De la alb la rosul Valentino
Valentino s-a remarcat inca din 1962, cand si-a prezentat prima sa colectie la Florenta, dar succesul i l-a adus faimoasa "Colectie alba" din 1968, in intregime alcatuita din creatii imaculate, o colectie pe care a reinterpretat-o anul acesta. De la sfarsitul anilor '60, celebritatile din intreaga lume s-au indragostit de creatiile sale. Printre acestea, Jackie Kennedy, care i-a si devenit muza. De altfel, Valentino i-a semnat rochia de mireasa din dantela alba pentru nunta cu Onassis, din 1968. In timpul unei calatorii la Barcelona, cand a cunoscut-o pe Diana Vreeland, redactorul-sef al revistei "Vogue USA", a trait, dupa propriile marturisiri, "unul dintre cele mai mari socuri ale vietii", pentru ca de la Diana Vreeland Valentino a luat pasiunea pentru rosu. Asa a ajuns sa creeze "rosul Valentino", un ton profund, sanguin si pasional. "Maica-mea m-a intrebat mereu cum de a putut sa faca un fiu care sa nu iubeasca decat lucrurile cele mai scumpe. Aveam 13-14 ani si trebuia sa-mi dea bani pentru a-mi face incaltaminte la comanda", a povestit intr-un interviu Valentino, cel care avea sa redefineasca notiunea de lux.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.