Durata de viata si confortul depind, in cazul caselor din lemn, de finisaje. Daca nu sint executate la standarde, creste pericolul de incendiu.Casele din lemn sint cautate mai ales
in zonele montane Locuintele din blocuri s-au scumpit cu peste 15% in acest an. O casa in apropierea Bucurestiului a devenit o solutie mai ieftina pentru cei care doresc o locuinta. Cererea pentru case din lemn creste deoarece pretul este mai mic decit in cazul celor din zidarie. ĄDin ce in ce mai multe sint cererile pentru casele din lemn, alegere justificata de caracteristicile pe care le are o astfel de constructie: timp redus de executie, randament termic bun, grad mare de rezistenta la seism", spune Anca Gheorghiu, PR manager la compania ACED Construct. Cu toate acestea, dincolo de factorul pret, cei care opteaza pentru o astfel de locuinta trebuie sa fie atenti la calitatea finisajelor si la modul in care e executata. In caz contrar, pot aparea probleme mari. Izolarea termica si fonica este foarte importanta. De ea depind confortul celor care locuiesc in acest imobil, dar si rezistenta cladirii. ĄTrebuie ca acea casa sa fie corect proiectata. Tendinta aceasta de locuinta ieftina si usor de realizat poate duce la probleme cum ar fi termoizolatie insuficienta si prost realizata sau izolatie acustica insuficienta. O astfel de constructie colectiva, in sensul de doua apartamente suprapuse, nu este de recomandat, deoarece este greu de izolat acustic. O locuinta colectiva dintr-un astfel de sistem usor nu as recomanda", spune Marius Smigelschi, director executiv la Banca de Informatii in Constructii, Arhitectura si Urbanism. O buna izolare termica reduce pierderile de caldura si protejeaza si materialul. ĄDaca sint realizate cum trebuie, rezista. Exista bisericile din lemn care rezista de sute de ani", mai spune acesta.

O alta mare problema a constructiilor din lemn o reprezinta faptul ca sint vulnerabile la foc. ĄPot sa ia foc chiar daca lemnul este ignifugat. De aceea casa trebuie bine gindita. Daca am o instalatie electrica plasata in perete si face scurtcircuit? Trebuie sa fie bine realizata. In astfel de situatii se merge cu instalatia plasata aparent sau semiaparent", mai spune Smigelschi. Calitatea finisajelor dicteaza si pretul.

Pretul este mai mic pentru casele din lemn decit pentru cele din caramida. In general, pe piata se vorbeste despre preturi medii de 250-300 de euro metrul patrat construit, fata de 450-500 de euro in cazul zidariei. Acest factor depinde insa de calitatea finisajelor si de elementele constructiei care sint incluse in deviz. De exemplu, sint oferte care, intr-un astfel de pret, includ doar imobilul, fara fundatie. Altele nu includ cheltuielile care se vor face pentru transportarea casei in locul in care se asambleaza. Unii constructori spun insa ca o casa de acest tip, realizata cu materiale de buna calitate, predata la cheie, cu instalatii si centrala termica, ajunge sa coste si peste 400 de euro/mpc.

Vezi planuri pentru diferite tipuri de case pe www.cotidianul.ro/select