Corespondent a din Chisinau
Modificarea legislatiei de catre Guvernul Romaniei faciliteaza procedura de depunere a cererilor de redobandire a cetateniei romane de catre basarabeni. La Chisinau exista o mare diferenta intre modul cum comenteaza a
Corespondent a din Chisinau
Modificarea legislatiei de catre Guvernul Romaniei faciliteaza procedura de depunere a cererilor de redobandire a cetateniei romane de catre basarabeni. La Chisinau exista o mare diferenta intre modul cum comenteaza acest gest oamenii simpli si guvernantii.


Exponentii puterii comuniste proruse par decisi sa declanseze, in replica, trei mecanisme de santaj. In primul rand, potrivit observatorilor independenti, este de asteptat ca administratia centrala de la Chisinau sa faca demersuri pe langa Uniunea Europeana, in care sa reitereze vechea teza potrivit careia, prin acordarea masiva a cetateniei romane moldovenilor, Romania ar atenta la statalitatea Republicii Moldova. In acest context, comunistii de peste Prut mizeaza pe o reactie dura din partea unor oficiali europeni care si-au exprimat recent ingrijorarea fata de tendinta de redobandire masiva a cetateniei romane de catre moldoveni.


INTIMIDARE. In al doilea rand, comunistii vor incerca sa-i intimideze, prin metode birocratice si administrative, pe romanii basarabeni dornici sa-si redobandeasca cetatenia. In plus, analistii politici nu exclud ca Administratia de la Chisinau va incerca sa blocheze noul val de cereri de redobandire a cetateniei romane prin asa-numitul proces de "sigilare a arhivelor". Acest mecanism a fost aplicat si in anii 1998-1999 si consta in refuzul autoritatilor de a elibera acte ce ar dovedi originea romana a basarabenilor solicitanti de viza, document fara de care dosarul se considera incomplet.


CAMPANIE MEDIA. In al treilea rand exista informatii sigure potrivit carora un consilier al presedintelui Voronin ar fi primit sarcina de a dirija o campanie mediatica antiromaneasca menita sa evidentieze "caracterul politic expansionist" al ordonantei de urgenta aprobate ieri de Guvernul Romaniei. In acest context se mizeaza pe aparitia unor articole in presa europeana si romaneasca prin care se va incerca provocarea unor reactii dure din partea UE. Referindu-se la intentia Guvernului Romaniei de a facilita acordarea cetateniei romane moldovenilor, premierul moldovean Vasile Tarlev a subliniat ca Republica Moldova ar fi recunoscatoare pentru aceasta atitudine, dar numai atunci cand se va asigura de "calitatea si de continutul" promisiunilor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.