Angajatii cu varsta de pana la 24 de ani sunt cei mai informati in legatura cu a sistemul de pensii private, iar persoanele de 25-35 de ani sunt cele care sprijina cel mai mult reforma in acest domeniu, potrivit unui studiu realizat de GfK Romania.
Angajatii cu varsta de pana la 24 de ani sunt cei mai informati in legatura cu a sistemul de pensii private, iar persoanele de 25-35 de ani sunt cele care sprijina cel mai mult reforma in acest domeniu, potrivit unui studiu realizat de GfK Romania.

Conform studiului, tinerii cu varste intre 18 si 24 de ani sunt cei mai informati in legatura cu trecerea graduala a contributiei pentru pensie din administrarea statului in cea privata. "Chiar daca respondentii cu varsta cuprinsa intre 25 si 35 de ani au o imagine destul de completa despre sistemul pensiilor private, nu pentru toti mecanismul de functionare este suficient de clar. Exista de asemenea o confuzie cu privire la varsta pana la care aderarea la un fond de pensii private este obligatorie, precum si procentul care se retine din actuala contributie pentru pensia de stat", reiese din studiu.


ATENTIE. Analiza a scos in evidenta ca persoanele cu varsta cuprinsa intre 25 si 35 de ani inteleg cel mai bine si sunt de acord cu motivele pentru care se adopta sistemul pensiilor private, si anume disproportia tot mai mare dintre numarul pensionarilor si cel al contribuabililor, ceea ce creeaza o povara mare pentru bugetul de stat.

Concluziile studiului arata ca tendinta segmentului de varsta de 35-45 de ani este de a aborda si mai atent subiectul fata de persoanele mai tinere si de a cere cat mai multe informatii.


ATITUDINE POZITIVA. Potrivit studiului, atitudinea generala a repondentilor fata de pensiile private este pozitiva, cele mai importante avantaje identificate de acestia incluzand controlul asupra banilor, veniturile suplimentare mai ridicate decat cele oferite de pensiile de stat, posibilitatea de a lasa pensia urmasilor in caz de deces, siguranta, linistea sufleteasca si confortul la varsta pensionarii. "Pentru cei cu varste cuprinse intre 25 si 35 de ani, faptul ca ar putea primi o suma mai mare ca pensie comparativ cu valoarea mai mica a contributiei  reprezinta de asemenea un factor motivational", se mai arata in comunicat.

Analiza a scos in evidenta ca tinerii de 18-35 de ani se concentreaza pe aspectele rationale, cum ar fi profitul, costurile, dobanda si cauta informatii legate si de flexibilitatea ofertei.

In schimb, persoanele peste 35 de ani, pentru care pensiile private sunt optionale, sunt mult mai atente la detalii si au intrebari punctuale, concrete, legate in primul rand de securitatea banilor.

Studiul arata ca cei mai multi dintre respondenti sunt in prezent in faza de asteptare, dar exista deschidere catre informare, initiativa de comunicare fiind asteptata in primul rand de la companiile autorizate.

Studiul a fost realizat in luna iulie, in Bucuresti, la comanda ING Asigurari de Viata, si a avut ca scop analizarea nivelului prezent de informare, perceptiile si atitudinile legate de pensiile private.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin