S-a stins cea mai senzuala voce a tuturor timpurilorA plecat, rapus de cancer. Tocmai el, sinceritatea si generozitatea intruchipate. Talentul-insusi. Vocea lui, care adesea se spune ca atingea perfectiunea, s-a stins la 6 septembrie, la 71 de ani. C
S-a stins cea mai senzuala voce a tuturor timpurilorA plecat, rapus de cancer. Tocmai el, sinceritatea si generozitatea intruchipate. Talentul-insusi. Vocea lui, care adesea se spune ca atingea perfectiunea, s-a stins la 6 septembrie, la 71 de ani. Cu "Alla€™alba vincero" (Voi invinge-n zori) isi incheia aria "Nessun dorma" din Turandot. Moartea l-a invins in zori...


Vorbele-s sarace ori de cate ori ne despartim de cineva pe care l-am admirat si iubit. Teama de ridicol si derizoriu ne impiedica sa exprimam ce simtim fata de cel trecut "dincolo". Unii sunt patetici in declaratii, altii sunt stangaci in a-si gasi cuvintele potrivite. Si totusi, ceilalti sunt oglinda care ne reflecta propria imagine. In loc de s-a nascut la 12 octombrie 1935 si a murit la 6 septembrie 2007... si-ntre inceput si sfarsit o biografie bogata, dar seaca, am preferat amintirile celor care i-au fost aproape marelui Luciano Pavarotti. Poate cel mai mare tenor al tuturor timpurilor. Daca nu cel mai mare, atunci cu siguranta cel mai iubit. Un om dintr-o familie modesta, al carui talent l-a propulsat pe marile scene ale lumii. Haruit cu cea mai senzuala voce de tenor din cati au existat. "Incarcat" de Divinitate cu o misiune grea: aceea de a repune Opera pe drumul pe care pornise, dar de la care a deviat, cel al marii popularitati. Misiunea si-a indeplinit-o cu varf si-ndesat. Apoi, Cineva sau Ceva a considerat ca prea mult si prea frumos a cantat pamantenilor, asa ca l-a luat acolo, Sus, sa incante spiritele de lumina, intre care ne rugam sa-si gaseasca locul.


CEL FARA PERECHE. "Un atat de mare artist ramane nemuritor. De aceea e mult mai dificil sa realizam ideea disparitiei dintre cei vii a tenorului de exceptie si a colegului meu, Luciano Pavarotti", spune soprana Angela Gheorghiu. Un gand de lumina ii trimite Luminita Arvunescu, realizator Radio Romania Muzical: "Luciano Pavarotti - magnificul, uimitorul, adoratul «tenorissimo» din Modena, care in urma cu 46 de ani ravasea «obisnuitul» salii de spectacole de la Teatrul Reggio Emilia, a murit; si as fi preferat sa nu fac eu, astazi, prima emisiune «in memoria» sa, la Radio Romania Muzical: eu, care am atat de pregnant in minte vocea sa superb timbrata, eu care i-am ascultat aproape toate inregistrarile si care cred cu tarie ca «Nessun dorma» cantata de Pavarotti va ramane - cel putin in Serile de opera pe care le realizez - fara de pereche...

Despre ce anume ar trebui sa ne amintim mai intai acum, cand Pavarotti nu mai este?

Despre spectacolele sale alaturi de cei mai mari cantareti ai veacului nostru - si nu numai de opera! - , despre recitalurile de pe stadioane (este celebru recitalul sau din Central Park din New York, unde a fost ascultat si aclamat de un sfert de milion de persoane) - niciodata obosindu-l! - , despre inregistrarile sale devenite deja legendare, Concursul de canto organizat si finantat de el si toate Cursurile lui de maiestrie sau despre marile gale sustinute alaturi de colegii si prietenii sai Placido Domingo si Jose Carreras? Este foarte greu de ales. Despre orice am vorbi insa, o singura imagine se suprapune peste toate: cea cu un Luciano Pavarotti mereu zambind, gata in orice clipa sa... cante; sa cante simplu si firesc, cu vocea sa cuceritor de catifelata si, in mod sigur, ramasa de-acum de neegalat...".


TRIO LEGENDAR. Invitat de cele mai prestigioase teatre din lume, de la debutul sau stralucitor in 1961, Pavarotti a intrat in perioada de varf a carierei sale incepand din 1990, dupa ce a cantat alaturi de tenorii spanioli Placido Domingo si José Carreras in timpul Cupei Mondiale de fotbal in Italia. Cei 6.000 de spectatori prezenti la Therme din Caracalla i-au rasplatit atunci pe cei trei tenori cu peste 20 de minute de aplauze. Pavarotti, Carreras si Domingo se vor reuni, patru ani mai tarziu, pentru a canta in timpul Campionatului Mondial de fotbal de la Los Angeles. Concertul, la care au asistat 56.000 de persoane, a fost urmarit de 1,3 miliarde de spectatori. Albumele cu aceste prime doua concerte au inregistrat recorduri de vanzari, cu aproximativ 23 de milioane de exemplare vandute. Aflat la apogeul popularitatii, trioul se va reuni de mai multe ori pentru a sustine concerte in lumea intreaga, atragand milioane de spectatori, mai ales in timpul cupelor mondiale de la Paris (1998) si din Japonia (2002). Concertele colosului italian, pe care le-a sustinut singur sau alaturi de tenorii Domingo si Carreras sau alaturi de artistii invitati la "Pavarotti and Friends", au atras milioane de spectatori, miliarde de telespectatori si au contribuit la vanzarea a aproximativ 100 de milioane de albume, un record in registrul clasic. Iata mai jos o selectie a albumelor lui Luciano Pavarotti, inregistrate sub baghetele celor mai prestigiosi dirijori din lume, in cursul a 25 de ani de cariera, de cand tenorul italian a debutat, pe 29 aprilie 1961, pe scena Teatrului Reggio Emilia. 1988: "Idomeneo" (Mozart), 1990: "Carreras, Domingo, Pavarotti, cei trei tenori", 1990: "Boema" (Puccini), 1991: "Traviata" (Verdi), 1998 "Balul mascat" (Verdi), 2003: "Ti adoro", (cantece din repetoriul popular italian) etc.


IN ROMANIA. Intre turnee, concerte si inregistrari, marele Pavarotti si-a gasit timp sa faca un dar nepretuit romanilor. La 11 august 1999, cu ocazia eclipsei totale de Soare, a dat un superconcert in fata Parcului Izvor din Bucuresti. Mihai Constantinescu, directorul ARTEXIM - firma care l-a adus pe Luciano Pavarotti in Romania, are amintiri frumoase despre Big Luciano: "Cand nu era incorsetat de protocol, Luciano Pavarotti devenea el insusi. Era o persoana extrem de calda, abordabila, dar in acelasi timp era inconjurat, prin natura meseriei, de o intreaga industrie. La repetitia de la Sala Radio, de dinaintea concertului din 1999, a discutat cu oamenii, cu spectatorii care venisera sa-l vada, spre disperarea celor din staff-ul sau. Imi amintesc ca a vrut un apartament dotat cu bucatarie, in care si-a facut singur de mancare. Nu ne-a cerut lucruri speciale. Imi pare rau ca cei care ar fi trebuit sa-i dea mai multa importanta nu au facut-o. Dupa plecarea lui Pavarotti, multe voci ne-au reprosat ca nu am adus un artist mare. Luciano Pavarotti a fost un artist foarte mare. Numele sau va fi intotdeauna legat de omenire. Concertul lui Luciano Pavarotti din Romania, din 1999, a fost printre singurele evenimente unde statul roman nu s-a implicat din nici un punct de vedere. Prin contract, Pavarotti a cedat organizatorilor romani drepturile internationale de televiziune, dar nimeni nu a vrut sa fructifice acest lucru. Feed-back-ul de la statul roman s-a «contabilizat» numai prin numarul mare de invitatii cerute".


CANTARET GENIAL, ACTOR SLAB. Dincolo de concerte, Pavarotti a inregistrat si opere pentru televiziune sau a jucat in filme. Putini sunt cei care stiu ca artistul italian a fost nominalizat de mai multe ori la Premiul Emmy. Printre spectacolele la care a fost nominalizat se afla "Live from Lincoln Center", "Live from Metropolitan Opera", "Great Performances" sau "Pavarotti in Paris". "Paiate", "Bal mascat", "Tosca", "Elixirul dragostei", "Boema", "Aida", "Ernani", "Rigoletto" sunt numai cateva dintre cele peste 20 de opere pentru televiziune facute de acesta. In 1982, cariera lui Pavarotti s-a imbogatit chiar cu un film artistic. In "Yes, Georgio", el a jucat rolul unui tenor, Giorgio Fini, care isi pierde vocea in timpul unui turneu si ajunge sa se indragosteasca de doctorita care trebuia sa il vindece. Pentru performanta sa actoriceasca, Pavarotti a reusit atunci un record negtiv, si anume sa ia celebrul premiu "Zmeura de Aur", dedicat rolurilor... catastrofale.


O VOCE SOLARA. Putini artisti l-au cunoscut si mai putini pot vorbi despre el. Soprana Mariana Nicolesco spune: "S-a stins Luciano Pavarotti, tenorul care a incantat lumea cu timbrul solar al vocii sale, cu stralucirea sa mediteraneana, cu virtuozitatea de care a dat dovada mai ales in prima parte a unei glorioase cariere si a carui popularitate, datorata deopotriva acelei voci minunate ca si figurii sale uriase si joviale, depasea imaginabilul.
Intr-un rand, la defilarea de Saint Patricka€™s Day, marea sarbatoare populara de pe Fifth Avenue din Manhattan, ziarul The New York Times publica in prima pagina o imagine reprezentand doua personaje calare in mijlocul multimii. Legenda fotografiei era formulata astfel: Cine este personajul de langa Luciano Pavarotti? Era presedintele Statelor Unite, Jimmy Carter. Pavarotti a cunoscut cele mai mari triumfuri pe care le-a avut vreun tenor de la Caruso incoace. Si prelungindu-si in timp, dincolo de posibilitatile vocale, o cariera de vis, a cunoscut si esecul, la Metropolitan Opera din New York, de pilda, acum cativa ani, tocmai in opera «La Figlia del Regimento de Donizetti», care cu fantastica serie de acute ale tenorului ii adusese lui Pavarotti, pe aceeasi scena, cu trei decenii in urma, o faima fara egal. Ramane in sufletul nostru aura luminoasa a cantului sau si marturia unor inregistrari de incomparabila valoare. Sper ca Domnul sa-l aseze in apropierea Lui, printre vocile pe care ii va placea si Lui, oricand, sa le asculte".


TRIMIS DE DUMNEZEU PE PAMANT. Jazzmanul Johnny Raducanu, un mare admirator al tenorului, declara: "Personal nu l-am cunoscut, dar l-am vazut de foarte aproape, in conjunctura unui spectacol pe care l-a sustinut el in America. Era chiar la mica distanta de mine, cald, bland si enervant de modest. Pavarotti canta..., canta de placere, din suflet, iubea foarte mult cantecul, canta dintr-o mare bucurie. Era ca un medicament trimis de Dumnezeu pe Pamant pentru a-i vindeca pe cei in suferinta, pentru a le alina durerile, pentru a le mangaia sufletele. Si nimeni n-a fost ca el. Si a avut acel mare noroc ca l-a popularizat televiziunea. Astfel, vocea si cantecul sau au uns inimile a miliarde de oameni. Natura e zgarcita si nu cred ca o sa se mai repete acest capitol. Nu cred ca va mai fi cineva ca el, vreodata. Mare pacat ca a murit!...".


CARRERAS, LA DESPARTIRE. Tenorul spaniol Jose Carreras l-a caracterizat pe Luciano Pavarotti drept unul dintre cei mai mari cantareti de opera, un prieten de nadejde, un bucatar fin si un excelent jucator de pocher. "Cele mai bune amintiri sunt cele din intimitate. Era o personalitate foarte amuzanta", a declarat Carreras. "Trebuie sa ne amintim de el ca de un mare artist si un om cu extraordinara carisma. Pavarotti era atras si de domeniul gastronomic, care ii placea atat de mult. Era un foarte bun prieten si un mare jucator de pocher."

Fara el, lumea a ramas mai saraca. Ne raman "conservele" lui de muzica, asa cum numea inregistrarile pe orice fel de suport marele nostru Sergiu Celibidache.


Cea mai frumoasa voceIoan Holender, directorul Operei din Viena si al Festivalului George Enescu, este indurerat, dar lucid: "Vestea mortii lui nu m-a prins pe neasteptate, pentru ca stiam in ce stare este. Pavarotti cu siguranta a fost cea mai frumoasa voce a timpurilor noastre, tenorul cu vocea cea mai senzuala, cea mai aproape de perfect. Am avut o relatie personala apropiata cu el si sunt bucuros ca Opera din Viena intra in istorie prin faptul ca a fost singura scena din Europa unde el a cantat ultimul lui rol, Andreea Chenier de Giordano, pe care l-a interpretat la New York, in 1996". Pentru tenorul Ionel Voineag, Pavarotti e de neinlocuit: "Pentru mine, personal, a insemnat enorm, il ascultam incontinuu ca sa inteleg cum rezolva notele de la pasajul atat de complicat al tenorului. Regret enorm ca nu a reusit sa duca mai departe macar cativa ani viata lui pe acest pamant. Dar el va ramane in sufletele noastre. Sa speram ca va mai aparea un al doilea Pavarotti candva. Ceea ce este foarte, foarte greu de imaginat".




NEMURITOR
"Un atat de mare artist ramane nemuritor. De aceea e mult mai dificil sa realizam ideea disparitiei dintre cei vii a tenorului de exceptie si a colegului meu Luciano Pavarotti"
Angela Gheorghiu, soprana


UNIC
"«Nessun dorma» cantata de Pavarotti va ramane - cel putin in Serile de opera pe care le realizez - fara de pereche..."
Luminita Arvunescu, realizator radio


CARISMATIC
"Cele mai bune amintiri sunt cele din intimitate. Era o personalitate foarte amuzanta. Trebuie sa ne amintim de el ca de un mare artist si un om cu extraordinara carisma"
Jose Carreras, tenor


MEDICAMENT
"Pavarotti canta..., canta de placere, din suflet, iubea foarte mult cantecul, canta dintr-o mare bucurie. Era ca un medicament trimis de Dumnezeu pe Pamant pentru a-i vindeca pe cei in suferinta"
Johnny Raducanu, jazzman


GLORIOS
"S-a stins tenorul care a incantat lumea cu virtuozitatea de care a dat dovada mai ales in prima parte a unei glorioase cariere"
Mariana Nicolesco, soprana


Pavarotti and FriendsFigura marcanta in cadrul trioului intrat in legenda, Pavarotti - Domingo - Carreras, Big Luciano putea sa incante singur 500.000 de spectatori, asa cum a facut-o in timpul concertului de pe Central Park, New York, in iunie 1993. Pavarotti a reusit sa dinamiteze imaginea clasica, "scortoasa" a interpretului liric, alcatuind duete inedite cu staruri rock, pop sau soul. Mariah Carey (foto), James Brown, Sting, Bono, Barry White, Zucchero, Stevie Wonder si Elton John sunt numai cativa dintre artistii care au participat, de la jumatatea anilor a€™90, la concertele anuale "Pavarotti and Friends", un proiect caritabil al Maestrului.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.