Pana la startul celei de-a 6-a editii a Campionatului Mondial de rugby mai sunt mai putin de 36 de ore, maine seara, la Paris, urmand a se infrunta in meciul de deschidere Franta si Argentina. La competitie participa si nationala Romaniei, care nu a
Pana la startul celei de-a 6-a editii a Campionatului Mondial de rugby mai sunt mai putin de 36 de ore, maine seara, la Paris, urmand a se infrunta in meciul de deschidere Franta si Argentina. La competitie participa si nationala Romaniei, care nu a ratat pana acum nici una dintre editiile celei mai importante competitii rugbistice mondiale.

Incredibil, dar la meciul inaugural se va folosi un fluier care a deschis toate editiile de pana acum ale CM si care are o istorie de peste 100 de ani. Arbitrul englez Tony Spreadbury va conduce aceasta partida folosindu-se de fluierul cu care s-au condus si meciurile din turneul Noii Zeelande in Marea Britanie din 1905, cand aceasta echipa a primit numele de All Blacks. Acest fluier a trecut apoi de la arbitru la arbitru, din generatie in generatie, a fost folosit la Jocurile Olimpice si la fiecare prim joc al Cupelor Mondiale de pana acum. Dupa 102 ani, acelasi fluier se va auzi la inaugurarea CM 2007, iar pe langa acesta, si moneda cu care se decide cine incepe jocul va avea o traditie aparte, ea datand din 1925, tot de la un meci All Blacks-Anglia de pe Twickenham. Un suporter a imprumutat atunci aceasta moneda, Hector Gray, pentru ca nici arbitrul si nici capitanii nu aveau bani in buzunare pentru a se face tragerea la sorti.

Romania, printre echipele cu "abonament"
Nationala Romaniei face parte din grupul select al echipelor care nu au lipsit niciodata de la Mondiale. Doar 12 natiuni din lume se pot mandri ca au fost prezente intotdeauna la cel mai mare eveniment rugbistic al lumii - Cupa Mondiala. Chiar daca echipa noastra nu a trecut niciodata de faza grupelor, prezenta sa constanta a fost mereu remarcata, ca si faptul ca reusim sa ramanem in lumea buna a jocului cu balonul oval, desi in sportul romanesc s-au petrecut multe schimbari dupa 1989.
Daca in 1987, la editia inaugurala, am fost invitati de International Rugby Board, la urmatoarele editii Romania a ajuns la turneul final dupa ce a trecut de focul calificarilor. Romania nu a depasit niciodata faza grupelor, dar la fiecare turneu final (cu exceptia editiei din 1995) a reusit o victorie. In 1987, in Noua Zeelanda, Romania a invins Zimbabwe, 21-20. Patru ani mai tarziu, in Franta, a trecut de Fiji, 17-15. In 1995 nu a castigat nici un meci, dar a pierdut la mare lupta partida cu echipa tarii gazda, Africa de Sud, cea care urma sa devina campioana mondiala dupa un meci dramatic cu Noua Zeelanda. In 1999, Romania a invins la Dublin echipa Statelor Unite, 27-25. Iar la ultima editie, 2003, tricolorii romani au izbutit cea mai concludenta victorie din istoria participarilor noastre, 37-7 in fata Namibiei, la Launceston in Tasmania.
Aproape de fiecare data Romania a jucat in grupe cu echipe care aveau sa devina campioane mondiale sau in cel mai rau caz sa joace finala mondiala. In 1987 a fost in grupa cu Franta, iar "cocosii galici" au iesit atunci vicecampioni mondiali. In 1995 am jucat cu Africa de Sud, la final "Springboks" devenind campioni mondiali. In 1999, Stejarii au fost in grupa cu Australia. Wallabies cucereau o luna mai tarziu titlul suprem. In 2003 i-au intalnit din nou pe australieni, acestia jucand apoi finala si pierzand in prelungiri in fata Angliei.
Lucrurile ar putea sa se repete si la editia din acest an! Romania se afla intr-o grupa de foc, cu Noua Zeelanda, numarul 1 in clasamentul mondial IRB si una din marile favorite la titlu, Scotia, o echipa redutabila a carei valoare este binecunoscuta, Italia, marea surpriza a Turneului celor 6 Natiuni din acest an, cand in premiera pentru ei au castigat doua meciuri la rand si tot in premiera au castigat un meci in deplasare, si Portugalia, calificata pentru prima data la Cupa Mondiala.

Management "made in France"
De trei ani, din 2004, nationala de rugby a Romaniei a fost incredintata unor tehnicieni francezi. Robert Antonin este managerul general al lotului, indeplinind aceeasi functie si la Academia Romana de Rugby. Nume cunoscut in rugby-ul mondial, Antonin a fost, inainte de a prelua Romania, director de dezvoltare pentru Europa la International Rugby Board si director tehnic al Federatiei Franceze de Rugby.
Adjunctul lui Antonin este Daniel Santamans, antrenorul principal al lotului. Santamans a fost, ca jucator, campion al Frantei cu Stade Toulousain, apoi a fost antrenor al echipei din Toulouse in 2000 si antrenor al lui Blagnac. In sfarsit, francezii sunt reprezentati in conducerea lotului nostru si de Philippe Berot, consilier tehnic. Ca jucator, Berot a fost component al echipei din Agen, formatie cu care a cucerit campionatul Frantei in 1987. A fost si jucator in nationala Frantei intre 1986 si 1989, timp in care a adunat 19 selectii. A antrenat la Auch, Castres si Mont de Marsan.
Faptul ca Romania este foarte apropiata de competitia din Hexagon este ilustrat perfect si de numele jucatorilor care fac parte din lotul nostru: 17 din cei 30 de rugbisti joaca la echipe din Franta!

Lotul Romaniei:
Cei 30 de jucatori romani prezenTi la Cupa Mondiala:
Razvan Mavrodin, Sorin Socol si Iulian Dumitras (toti de la Pau), Petru Balan (Biarritz), Bogdan Balan (Montauban), Cezar Popescu (Agen), Petrisor Toderasc si Alexandru Manta (Brive), Silviu Florea, Lucian Sarbu, Augustin Petrichei si Cristian Petre (Beziers), Ionut Tofan (Limoges), Romeo Gontineac (Aurillac), Marius Tincu si Ovidiu Tonita (Perpignan), Florin Corodeanu (Grenoble) - toti acesti jucatori vin din campionatul Frantei, Valentin Ursache, Ionut Dimofte, Catalin Fercu si Ioan Teodorescu (Contor Group Arad), Alexandru Tudori, Gabriel Brezoianu, Catalin Nicolae, Cosmin Ratiu si Valentin Calafeteanu (Dinamo), Danut Dumbrava, Florian Vlaicu si Dan Vlad (Steaua), Csaba Gal (U Cluj) - jucatori din campionatul Romaniei.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.