ADRIANA POPESCU Foarte multe persoane neglijeaza problemele danturii, iar unul dintre motive este acela ca tratamentele stomatologice sunt, uneori, extrem de costisitoare. Totusi, cabinetele de stomatologie care au incheiat contracte cu casele de as
ADRIANA POPESCU Foarte multe persoane neglijeaza problemele danturii, iar unul dintre motive este acela ca tratamentele stomatologice sunt, uneori, extrem de costisitoare. Totusi, cabinetele de stomatologie care au incheiat contracte cu casele de asigurari de sanatate reprezinta o optiune pentru persoanele care vor sa-si trateze dantura contra unor tarife mai mici sau chiar gratuit. Reprezentantii Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor va explica ce trebuie sa faceti pentru a beneficia de astfel de tratamente. In primul rand, trebuie sa va inscrieti pe lista unui medic stomatolog care are contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Odata ce v-ati inscris pe lista, este important sa stiti ca serviciile stomatologice sunt decontate de casele de asigurari astfel: - copiii de pana la 18 ani beneficiaza de o compensare 100% din tariful de referinta al caselor de asigurari pentru majoritatea serviciilor stomatologice - de pedontontie si otodontie (consultatii, radiografii, extractii dentare, tratarea cariilor, detartraje, pansamente calmante etc.) - asiguratii cu varste de peste 18 ani beneficiaza de servicii medicale preventive si tratamente de medicina dentara incluse in pachetul de baza, decontate de casele teritoriale in cote de 40%, 60% sau 100%, in functie de tipul lor. Astfel de servicii sunt: pansamentele calmante, tratamentele unor boli precum paradontita apicala acuta, imobilizarea de urgenta a luxatiilor dentare si a fracturilor maxilare, reducerea luxatiilor temporo-mandibulare, reparatia simpla a protezei acrilice etc. De asemenea, interventiile stomatologice "de urgenta", precum tratarea abcesului parodontal, a gingivo-stomatitelor, hemoragiei etc., se acorda si persoanelor neasigurate. Majoritatea cariilor, plombele, detartrajele mecanice sau manuale, anesteziile si extractiile de dinti sau resturi de dinti sunt compensate cu 40% si 60%. In general, pentru a beneficia de aceste servicii va trebui sa prezentati medicului stomatolog urmatoarele acte: buletin, carnet de elev, adeverinta de plata CASS sau talon de pensie (dupa caz), carnet de somaj, alocatie de sprijin sau declaratie pe propria raspundere ca nu aveti venituri (de asemenea, dupa caz).


Despre autor:

Cancan

Sursa: Cancan


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.