In timp ce se fac ultimele retusuri la noile extinderi ale complexului Parlamentului European de la Bruxelles, incep discutiile privind ce nume sa poarte aceste edificii. Cladirile denumite in prezent D4 si D5 vor trebui sa primeasca numele unei pers
In timp ce se fac ultimele retusuri la noile extinderi ale complexului Parlamentului European de la Bruxelles, incep discutiile privind ce nume sa poarte aceste edificii. Cladirile denumite in prezent D4 si D5 vor trebui sa primeasca numele unei persoane care s-a distins prin fapte deosebite pentru constructia europeana, noteaza un comentariu recent din publicatia "EUobserver". Doar cladirea principala a Parlamentului European are in prezent un nume, Altiero Spinelli - un italian anti-fascist si sustinator al unificarii europene. D4 este ocupata inca din luna iulie de membrii Parlamentului European din grupul politic de extrema-dreapta "Identitate, Traditie si Suveranitate" /ITS/ si de grupul eurosceptic Ind/Dem, precum si de directoratul general al Parlamentului pentru afaceri externe. Propunerile de nume pentru noile cladiri au inceput inca din anul 2005, cand europarlamentarii polonezi de centru-dreapta au incercat sa obtina numirea noilor cladiri dupa Papa Ioan Paul al II-lea, care incetase din viata cu putin timp inainte. Cativa europarlamentari liberali, socialisti si ecologisti au afirmat ca botezarea cladirii Parlamentului cu numele unui lider religios ar contrazice principiile secularismului. Potrivit unui sondaj recent realizat in cadrul retelei interne a parlamentelor, privitor la denumirea cladirii D4, aproape 32 la suta dintre repondenti s-au declarat in favoarea numelui fostului cancelar german socialist si membru al Parlamentului European intre anii 1979 si 1983, Willy Brandt. Alte propuneri de nume au fost: Nelson Mandela, Olof Palme, Vaclav Havel, Turnurile Kaczynski. Singura femeie al carei nume a fost propus a fost ex-premierul Marii Britanii Margaret Thatcher, celebra la Bruxelles pentru lupta ei din anii 1980 pentru a obtine o rambursare din contributia Marii Britanii la Bugetul UE. "Va fi numele unei persoane dintr-una din noile tari member", crede parlamentarul francez din partea Verzilor, Gerard Onesta, citat de "EUobserver". Biroul Parlamentului care se ocupa cu bugetul, administrarea, organizarea si personalul va fi cel care in final va decide numele noului complex, dar nu in intrunirile din aceasta saptamana, subliniaza EUobserver. O cladire din Strasbourg a Parlamentului European a fost denumita, in luna iulie, dupa fostul presedinte al Parlamentului Pierre Pflimlin, propus de cel mai mare grup parlamentar, PPE-DE, de centru-dreapta. Celelalte cladiri de la Bruxelles sunt deja numite dupa Paul Henri Spaak - un politician socialist belgian - si Bertha Von Suttner - scriitoare si militanta pacifista de origine ceha. (Rompres)


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.