Romania isi sustine in continuare nevinovatia in scandalul inchisorilor clandestine ale CIA, solicitand Consiliului Europei sa ii puna la dispozitie documentele care au stat la baza acuzatiilor emise la adresa sa de catre raportorul APCE, Dick Mar
Romania isi sustine in continuare nevinovatia in scandalul inchisorilor clandestine ale CIA, solicitand Consiliului Europei sa ii puna la dispozitie documentele care au stat la baza acuzatiilor emise la adresa sa de catre raportorul APCE, Dick Marty.
Presedintele Comisiei senatoriale de ancheta pe tema presupuselor centre de detentie ale CIA in Romania, Norica Nicolai (foto), a solicitat, ieri, Consiliului Europei sa divulge dovezile si sursele care au stat la baza Raportului Marty, ce indica Romania drept tara-gazda a asa-numitelor "locatii negre" de detentie, patronate de agentia americana de informatii pe Continent. "Suntem absolut hotarati sa cerem Consiliului Europei documentele pe baza carora domnul Marty a acuzat Romania de a fi participat la procesul de inchisori secrete pe teritoriul sau", a declarat senatorul liberal Norica Nicolai, solicitandu-i presedintelui Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Rene van der Linden, sa ii puna la dispozitie probele raportului, in cadrul unei intrevederi avute ieri la Sibiu. "I-am solicitat domnului Rene van der Linden ca, respectand confidentialitatea si anonimatul persoanelor care au declarat pentru domnul Marty ca au existat centre de detentie in Romania, fie ca ele provin din viata civila, din servicii de informatii sau din serviciul militar, sa puna la dispozitia Comisiei din Romania aceste depozitii, cu protectia surselor", a detaliat Nicolai, potrivit Rompres. "Daca aceste documente nu vor fi date Romaniei, cred ca este un serios semn de intrebare asupra credibilitatii institutiei Consiliului Europei", a mai spus senatorul liberal, precizand ca Rene van der Linden a promis ca va sustine in Biroul APCE reluarea dezbaterilor privind raportul lui Dick Marty, pentru a clarifica lucrurile. "Din discutie, domnul Rene van der Linden a promis ca ne va sustine ca, in Biroul APCE, sa reluam dezbaterile cu privire la acest raport, care este singura posibilitate procedurala pentru a clarifica lucrurile, pentru ca, desi Romania, alaturi de Polonia, a fost una dintre tarile acuzate, Romania nici o clipa nu a incercat sa ascunda acest subiect", a spus Nicolai, in urma intrevederii avute cu presedintele APCE la Sibiu.
APCE, boicotata de emisarii Romaniei
"La acest moment, exista suficiente dovezi pentru a afirma ca facilitatile de detentie secrete ale CIA au existat in Europa, in perioada 2003-2005, in special in Polonia si Romania", nota, in iunie, anul acesta, raportorul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Dick Marty, in cadrul celui de-al doilea raport consacrat scandalului CIA, prezentat in plenul APCE. "Anumiti detinatori de pozitii publice au stiut, autorizat si sunt responsabili pentru rolul jucat de Romania in cadrul detentiilor secrete ale CIA", continua Marty, denuntand "scurt-circuitarea mecanismelor clasice ale raspunderii democratice" de catre oficialitatile de la Bucuresti. Documentul includea, in premiera, si numele autoritatilor politice in cauza, lista fiind deschisa de fostul presedinte Ion Iliescu, urmat de fostul consilier prezidential pe probleme de siguranta nationala, Ioan Talpes, fostul ministru al Apararii, Ioan Mircea Pascu, si fostul director al serviciilor militare, Sergiu Medar. In replica la Raportul Marty, delegatia Parlamentului Romaniei la APCE a anuntat, la acel moment, ca nu va mai participa la activitatile Adunarii Parlamentare pana cand raportorul Dick Marty nu va veni personal in tara noastra sa verifice asa-zisele informatii si probe secrete pe baza carora tara noastra este incriminata ca ar fi gazduit centre de detentie secrete. "In Romania nu au existat locuri de detentie aflate sub jurisdictia altui stat", precizau emisarii romani, apreciind ca "nefundamentata si tendentioasa abordarea de catre raportor a unei problematici sensibile si complexe". Delegatia isi exprima totodata "consternarea fata de refuzul categoric al raportorului de a da curs invitatiilor repetate ale autoritatilor romane de a se documenta la fata locului", precum si regretul fata de "ignorarea ofertei acelorasi autoritati de a acorda acces in orice locatie considerata <<suspecta>>". (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.