Ar fi penibil pentru Bush sa recunoasca, acum, ca strategia prezentei masive a trupelor sale in Irakul post-belic a fost total neinspirata. Dar ar fi si mai rau daca ar continua sa joace pe aceasta carte, cand se vede clar (vede chiar si el) ca e nec
Ar fi penibil pentru Bush sa recunoasca, acum, ca strategia prezentei masive a trupelor sale in Irakul post-belic a fost total neinspirata. Dar ar fi si mai rau daca ar continua sa joace pe aceasta carte, cand se vede clar (vede chiar si el) ca e necastigatoare. A tinut probabil un mic sfat cu apropiatii sai - un foarte mic sfat, avand in vedere ca mai toti apropiatii sai s-au indepartat, in ultima vreme, unul cat unul - si a decis ca trebuie sa schimbe, discret, tactica. Astfel, zilele trecute a descins, pentru a treia oara dupa 20 martie 2003, intr-o vizita-surpriza in Irak, insotit de artileria grea: secretarul de Stat, Condoleezza Rice si consilierul pentru Securitate Stephen Hadley. Seful Pentagonului, Robert Gates, se afla deja pe teren, pentru a intampina delegatia prezidentiala. Dupa cum au explicat oficialii de la Casa Alba, a fost o vizita destinata evaluarii "progreselor" realizate de irakieni in procesul reconstructiei si reconcilierii. Si ce a constatat Bush in Irakul unde oamenii se omoara intre ei de dimineata pana seara si de seara pana dimineata? A constatat ca "reconcilierea se contureaza".
Presedintele a evitat sa-si exprime un punct de vedere in privinta perspectivei de diminuare graduala a contingentului SUA, explicand ca se bazeaza pe evaluarile comandantului fortei americane din aceasta tara, generalul David Petraeus, si ale ambasadorului Ryan Crocker. A deschis insa partia, asigurand ca americanii sunt capabili sa asigure securitatea si cu un numar mai mic de trupe "daca situatia se va ameliora". Iar generalul Petraeus a sugerat ca ar putea recomanda o incepere a retragerii trupelor din Irak in martie 2008. Generalul Petraeus a simtit nevoia sa afirme ca nu resimte presiuni politice pentru a prezenta o varianta optimista asupra situatiei din Irak. Un alt oficial militar a declarat ca o reducere minora a efectivelor ar putea incepe inca din decembrie, fiind urmata de reduceri succesive la fiecare 45 de zile, pana cand numarul militarilor americani va ajunge de la 164.000 la 130.000.
Oricum, pana la debutul procesului retragerii militare mai e ceva timp, iar pana la finalizarea acestuia mai e cine stie cat timp. Spre deosebire de militari, care se chinuie sa inceapa sa plece din Irak, diplomatii au toate motivele sa se chinuie sa ajunga in Irak. E de inteles. Noua Ambasada americana din suprasecurizata Zona Verde a Bagdadului, este un veritabil oras al minunilor, in inima unui oras in ruine si sfartecat de atentate. Desfasurat pe 42 de hectare (aproximativ suprafata Vaticanului), complexul Ambasadei, predat autoritatilor SUA, la cheie, in urma cu cateva zile, include in jur de 20 de bloculete cochete, nou-noute, magazine, depozite. Plus cinematograf, scoala, piscine, terenuri de tenis. Ansamblul poate caza aproximativ 1000 de persoane. Complexul are resurse independente de apa si energie electrica, precum si sistem propriu de canalizare. Totul la "numai" 600 de milioane de dolari.
Intr-adevar, privind din complexul Ambasadei, "reconcilierea se contureaza". Asa se vede. Dincolo de zona Verde, in cartierul siit Sadr City din Bagdad, explozia unei bombe intr-o autogara aglomerata a ucis cel putin 11 persoane si a ranit aproximativ 25. Ieri.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.