Numarul de locuri pentru gravide si nou-nascuti va fi permanent monitorizat in maternitati, astfel incat transferul lor intre spitale sa fie mai operativ decat pana acum.

Ministerul Sanatatii (MS) a propus o noua ierarhizare a spitalelor,
Numarul de locuri pentru gravide si nou-nascuti va fi permanent monitorizat in maternitati, astfel incat transferul lor intre spitale sa fie mai operativ decat pana acum.

Ministerul Sanatatii (MS) a propus o noua ierarhizare a spitalelor, sectiilor si compartimentelor de obstetrica-ginecologie si neonatologie din Bucuresti si din toate judetele tarii. Astfel, in urma reevaluarii unitatilor spitalicesti, ele au fost incadrate pe nivelurile 1a, 1b, 2, 3. Unele judete si unele spitale vor fi arondate la centrele de nivel 3. De exemplu, la Spitalul Clinic Obstetrica-Ginecologie Filantropia din Bucuresti, incadrat la nivel 3, sunt arondate judetele Ilfov si Teleorman. Transportul gravidei si nou-nascutului din cele doua judete va putea fi efectuat numai la spitalul cu nivel de ierarhizare 3.

Exista insa si exceptii: situatiile in care, din motive intemeiate, medicale, administrative sau care tin de conditiile de transport, se impune transferul intr-o alta unitate sanitara de nivel 3 decat cea corespunzatoare arondarii.


COMUNICARE. In Bucuresti, conducerea fiecarei unitati sanitare de nivel 3 va fi obligata sa desemneze o persoana care va transmite zilnic, pana la ora 13:00, date cu privire la numarul de locuri disponibile pentru primirea nou-nascutilor care necesita ingrijiri de terapie intensiva, numarul de locuri disponibile pentru mamele nou-nascutilor si numarul de locuri disponibile pentru gravide cu risc. Toate aceste informatii vor fi comunicate unei unitati de transport neonatal specializate, printr-o linie telefonica directa. Proiectul de modificare a Ordinului de Ministru 1881/2006 mai prevede ca nou-nascutii aflati in stare grava la nastere, pentru care se impune transferul catre o alta unitate sanitara, sa fie transportati in primele 24 de ore de viata.

Proiectul de modificare a ordinului a fost elaborat in urma solicitarilor venite din mai multe judete, ulterior publicarii acestuia in Monitorul Oficial. El este in stadiu de dezbatere pana la data de 5 octombrie.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.