Diminuarea productiei de energie a determinat un rezultat net mai slab al companiei.Stilpii darimati de furtuni au atirnat
greu la pierderile Transelectrica Societatea de transport a energiei electrice Transelectrica a avut o prima jumatate de an mai slaba decit in 2006 din punctul de vedere al profitului net realizat, acesta fiind mai mic cu aproape 40% fata de aceeasi perioada a anului trecut, a anuntat compania. Veniturile au scazut usor, de la 1,196 miliarde de lei, la sfirsitul primului semestru din 2006, la 1,195 miliarde de lei (358,73 milioane de euro). Rezultatul net inregistrat de 96,63 milioane de lei (29 de milioane de euro) este calculat potrivit standardelor internationale IFRS si este urmare a mai multor factori printre care reducerea productiei si consumului de electricitate din prima parte a anului, dar si a avariilor de sistem. „Am avut in iarna o serie de furtuni care au darimat mai multi stilpi la care a trebuit sa facem lucrari de reabilitare. De asemenea, congestiile in sistem care au urmat acestor avarii ne-au influentat negativ rezultatele", a declarat pentru Cotidianul Stelian Gal, director general al Transelectrica. Potrivit acestuia, un alt factor care a influentat profitul a fost achizitionarea de curent la preturi mai mari decit cele bugetate pentru a acoperi pierderile tehnologice de energie in reteaua de transport. „ANRE ne-a obligat ca, pina in iulie, sa cumparam curent la 243 de lei MWh, desi noi bugetasem sa cumparam la 170 de lei. De-abia din august ni s-a permis sa cumparam la 190 lei", a afirmat Gal.

In ciuda rezultatelor din primul semestru, obiectivul de profit pentru acest an nu este compromis, directorul Transelectrica spunind ca cele 70 de milioane de euro bugetati vor fi atinsi si chiar depasiti. Aceasta deoarece estimarile arata ca atit productia, cit si consumul vor creste, un factor important fiind punerea in functiune a reactorului 2 de la Cernavoda. De altfel, compania nationala de transport a energiei intentioneaza sa rectifice, in urcare, estimarile privind veniturile totale si profitul brut pentru anul 2007. Propunerea de modificare a datelor bugetate va fi supusa aprobarii actionarilor companiei, la solicitarea Consiliului de Administratie, la 20 septembrie.

Investitiile realizate de companie in primul semestru au totalizat 118,7 milioane de lei, din totalul prognozat de 156,2 milioane de lei. Compania a bugetat pentru intregul an 2007 investitii totale de 455,7 milioane de lei. Transelectrica inregistra, la finele lunii iunie, creante totale de 528,9 milioane de lei, din care 94% (499,1 milioane de lei) reprezentau creante comerciale.30% din Transelectrica la BVB 10% din actiunile Transelectrica sint tranzactionate in prezent la categoria I a BVB. In urma solicitarilor venite de la investitori si brokeri, statul a decis ca in viitor sa mai scoata la tranzactionare inca 20% din actiunile companiei, proces care se va realiza printr-o majorare de capital social. Statul va ramine insa actionarul majoritar al Transelectrica. Ultima cotatie din data de 5 septembrie 2007 a titlurilor a fost de 42,500 lei.