Cativa membrii ai Asociatiei Tineretului Maghiar din Ardeal, filiala Bihor, acuza ca au fost retinuti ieri timp de aproape trei ore de politistii sibieni. Tinerii au mers la Sibiu, la cererea episcopului reformat de pe langa Piatra Craiului, Laszlo T
Cativa membrii ai Asociatiei Tineretului Maghiar din Ardeal, filiala Bihor, acuza ca au fost retinuti ieri timp de aproape trei ore de politistii sibieni. Tinerii au mers la Sibiu, la cererea episcopului reformat de pe langa Piatra Craiului, Laszlo Tokes, pentru a imparti pliante si fluturasi in care se reclama discriminarea bisericilor minoritare. Initiativa lor a coincis cu desfasurarea celei de-a treia editii a Adunarii Ecumenice Europene.
Presedintele asociatiei, Sandor Soos a declarat ieri pentru Romania libera ca tinerii au fost asteptati de trei masini de politie la intrare in Sibiu, au fost opriti, li s-au luat buletinele si au fost chemati la sectie.
Acolo au stat circa trei ore fara sa li se ofere vreo explicatie. Aceasta a venit in momentul in care avocata asociatiei a cerut lamuriri.
"Avocata noastra a sunat la Politia din Sibiu, unde i s-a spus ca tinerii nu aveau la ei foaia de parcurs. Desi li s-a intocmit un proces verbal, colegii nostri nu au avut acces la el si nici nu l-au semnat", a declarat ieri Soos.
El spune ca politistii i-au hartuit pe tineri cu intrebari despre prezenta lor in Capitala Culturala Europeana.
Purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Sibiu, Luciana Baltes, a respins ieri acuzatiile tinerilor maghiari.
Aceasta sustine ca masina lor a fost oprita in cadrul unui control de rutina, desfasurat cu scopul de a preveni eventualele incidente din timpul Adunarii Ecumenice Europene.
"Masina a fost oprita in mod aleator, iar soferul a fost invitat la sediul politiei, unde s-au facut verificari suplimentare, inclusiv din partea Autoritatii Rutiere Romane, cu privire la lipsa actelor pentru transportul de persoane", a explicat Baltes. Acesta spune ca sanctiunea urmeaza sa fie comunicata soferului.



Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.