Tenorul italian Luciano Pavarotti a incetat din viata, joi dimineata, la Modena, in urma unui cancer de pancreas, transmit agentiile internationale de presa. In octombrie ar fi implinit 72 de ani. Legendarul artist a suferit o interventie chirur
Tenorul italian Luciano Pavarotti a incetat din viata, joi dimineata, la Modena, in urma unui cancer de pancreas, transmit agentiile internationale de presa. In octombrie ar fi implinit 72 de ani. Legendarul artist a suferit o interventie chirurgicala anul trecut, la New York, dupa care starea sa de sanatate a parut sa se amelioreze. In aceasta vara, Pavarotti s-a intors in orasul sau natal, Modena, unde, pe 8 august, a fost spitalizat din cauza unei stari febrile si i s-au facut o serie de investigatii medicale, iar pe 28 august a fost externat. Luciano Pavarotti s-a nascut la Modena, in nordul Italiei, pe 12 octombrie 1935. El este singurul cantaret de opera care a vandut mai mult de 100 de milioane de discuri. Pavarotti a debutat in 1961 si de-a lungul carierei sale a interpretat multe roluri celebre, informeaza Mediafax. Cu rolul din opera lui Donizetti "La fille du regiment" interpretat in 1972 la Metropolitan Opera din New York a obtinut un record de 17 bis-uri. Tenorul a jucat in multe opere televizate, a castigat numeroase premii Grammy, discuri de aur si discuri de platina. Pavarotti gazduia anual concertele caritabile "Pavarotti And Friends" in orasul sau natal, Modena, unde interpreti din diverse stiluri muzicale cantau in scoip caritabil. Printre concerte s-au numarat cele dedicate victimelor din Bosnia, Guatemala, Kosovo, Irak si copiilor soldati. Pe 12 decembrie 1998 a devenit primul si, pana in prezent, unicul interpret de opera care a aparut in emisiunea Saturday Night Live, cantand alaturi de Vanessa L. Williams. Tenorul a mai cantat impreuna cu trupa de rock irlandeza U2, in 1995. In 1998, Pavarotti a fost recompensat cu Grammy Legend Award, un premiu acordat numai in ocazii speciale si decernat, de la crearea lui in 1990, doar unui numar de 15 celebritati din industria muzicii. In 2003, tenorul a lansat ultima sa compilatie, "Ti Adoro", pe care a abordat stilul "popera".

Pavarotti a cantat ultima data intr-o opera la Metropolitan Opera din New York pe 13 martie 2004. Atunci a fost aplaudat timp de 12 minute pentru rolul Mario Cavaradossi din "Tosca" de Giacomo Puccini.

In februarie 2006, Pavarotti a cantat aria "Nessun Dorma", in deschiderea Jocurilor Olimpice de iarna de la Torino, Italia, primind cele mai indelungate aplauze ale noptii din partea publicului international.

In 2004 a inceput turneul de adio, la varsta de 69 de ani. Operatia la pancreas suferita anul trecut la New York a intrerupt turneul de adio al lui Pavarotti, care incepuse cu doi ani in urma si pe care tenorul nu a mai fost capabil sa-l incheie.

Tenorul a sugerat ca se va intoarce pe scena anul acesta, dar nu a mai aparut in public dupa operatie si a anulat mai multe angajamente in ultimele luni.

Managerul lui Pavarotti, Terri Robson, a dezmintit luna trecuta informatia potrivit careia starea de sanatate a tenorului s-a degradat. Acesta a spus ca tenorul lucreaza la un nou album si da lectii de canto.

In 2001, Pavarotti a primit Medalia Nansen Medal din partea Inaltului Comisariat pentru refugiati din cadrul ONU pentru actiunile sale caritabile. Faima mondiala a cunoscut-o alaturi de tenorii spanioli Placido Domingo si Jose Carreras, in seria de concerte " Cei trei tenori".

Pe 11 august 1999, Pavarotti a sustinut un concert in Romania, organizat cu ocazia "eclipsei de soare a Mileniului". Concertul s-a desfasurat la Bucuresti, pe scena modulara din Piata Constitutiei.

In decembrie 2003, Pavarotti s-a casatorit cu fosta lui secretara, Nicoletta Mantovani, in varsta de 33 de ani. Casatoria civila a fost celebrata la Teatrul Municipal din Modena. Nicoletta i-a daruit doi copii, dintre care doar unul a supravietuit, Alice, astazi in varsta de cinci ani. Anterior fusese casatorit cu Adua Veroni, care i-a daruit trei fiice - Lorenza, Cristina si Giuliana. A divortat dupa un mariaj care a durat 35 de ani. Funeraliile celebrului tenor italian Luciano Pavarotti vor avea loc sambata la Modena, a anuntat joi primarul acestui oras din nordul Italiei, Giorgio Pighi, unde artistul s-a stins din viata joi in zori, relateaza AFP, consultata de Rompres. "Funeraliile vor avea loc sambata, iar ultimele detalii vor fi stabilite maine", vineri, a declarat Pighi la postul de televiziune Sky TG 24. Ceremonia religioasa va avea loc in catedrala orasului, a precizat primarul.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.