O parte din banii pe care omul de afaceri Dinu Patriciu i-a obtinut din tranzactia cu compania KazMunaiGaz din Kazakhstan au fost deja incasati, diferenta urmand sa intre in proprietatea presedintelui Rompetrol Group dupa avizul Comisiei Europene.
O parte din banii pe care omul de afaceri Dinu Patriciu i-a obtinut din tranzactia cu compania KazMunaiGaz din Kazakhstan au fost deja incasati, diferenta urmand sa intre in proprietatea presedintelui Rompetrol Group dupa avizul Comisiei Europene.

"O parte din bani s-au incasat, iar restul va fi transferat dupa primirea avizului Comisiei Europene, estimat sa fie acordat intr-un intervalul cuprins intre 45 si 60 de zile", a declarat Dinu Patriciu, la un seminar pe teme energetice.

El nu a precizat suma incasata, mentionand doar ca o parte din banii pe care ii va obtine in urma afacerii vor fi alocati extinderii Rompetrol. Omul de afaceri ar putea incasa 2,16 miliarde de dolari sau 1,72 miliarde dolari, daca sunt scazute datoriile grupului Rompetrol.


DARI. Intrebat daca va achita impozit in Romania pe sumele incasate din tranzactia cu KazMunaiGaz, Patriciu a raspuns ca nu va plati, intrucat afacerea a fost incheiata intre o companie elvetiana si una olandeza, in care statul roman nu a avut nici o implicare.

Compania Rompetrol Holding, din Elvetia, detinuta Patriciu, a vandut la 24 august companiei KazMunaiGaz o participatie de 75% din actiunile The Rompetrol Group, inregistrat in Olanda. Grupul a fost evaluat la 3,6 miliarde de dolari.

Totodata, Patriciu a spus ca nu au existat presiuni politice in realizarea tranzactiei cu compania din Kazahstan, dar prin aceasta afacere, care permite deschiderea spre alte surse de aprovizionare cu petrol, se sustine si strategia energetica elaborata de Ministerul Economiei si Finantelor. El a afirmat ca in acest an nu s-a intalnit cu presedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev.
De asemenea, omul de afaceri a apreciat ca propunerea ministrului Economiei, Varujan Vosganian, de a infiinta o companie integrata de electricitate, detinuta de stat, este "o idee proasta", intrucat statul ar trebui sa privatizeze toti producatorii de energie. Rompetrol, cercetat la sangeComisia Nationala a Valorilor Mobiliare va analiza toate momentele in care actiunile companiilor din grupul Rompetrol au oscilat foarte mult in intervale mici de timp. Daca va fi cazul, tranzactiile respective vor fi investigate. Potrivit Gabrielei Anghelache, presedintele CNVM, se vor investiga numai daca respectivele suspiciuni sunt legate de un eveniment. "Am solicitat Directiei Supraveghere sa vada momentele in care au fost variatii mari de pret. Vom vedea daca este cazul sa investigam tranzactiile de atunci, daca variatiile se leaga de un anumit eveniment. Nu putem sa investigam tranzactiile pe tot anul. Nu are rost. Investighezi atunci cand ai un semnal", a completat Anghelache.

Investigatiile derulate de CNVM in privinta vanzarilor din datele de 24 si 27 august cu actiuni Rompetrol Rafinare, Rompetrol Well Services si Rafinaria Vega au aratat ca nici un investitor nu a beneficiat de informatii din interior pentru a le putea valorifica pe piata de capital.
 


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin