Procurorii clujeni ai Departamentului National Anticoruptie au demarat actele premergatoare inceperii urmaririi penale in dosarul „Polus-Sapca Verde“ legat de instrainarea a 35 de hectare situate la iesirea din Cluj-Napoca, spre Oradea.

DNA ii are in atentie in cauza Polus pe controversatul om de afaceri de origine maghiara Arpad Paszkany Zoltan (foto), fostul sef al FPS Radu Sarbu, fostul sef al FPS Cluj Sorin Nas si fostul prefect Alexandru Farcas, dar si pe actualul rector al Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca, Liviu Marghitas.

Surse judiciare au declarat pentru „Gardianul“ ca procurorii DNA l-a audiat recent in acest dosar pe Paszkany Zoltan Arpad pentru a se vedea imprejurarile in care a intrat in posesia celor 35 de hectare, pe care in prezent se construieste complexul comercial „Polus Center“.

Scandalul a inceput in 1998
Terenul de la „Sapca Verde“a intrat in posesia firmei Polus Transilvania, patronata de Paszkany Zoltan Arpad, in anul 1998, printr-o serie de decizii ale fostului prefect Alexandru Farcas s i fostului presedinte al FPS Cluj, Sorin Nas. Terenul, aflat atunci in proprietatea USAMV, a fost dat la SC Agroindustriala SA care, la randul ei, l-a vandut, potrivit unui raport intocmit de Corpul de control al guvernului, la un pret cu mult sub cel al pietei, firmei Polus Transilvania. Tranzactia a intrat in atentia organelor de cercetare penala, iar fostul director al SC Agroindustriala S.A., Cristian Istratescu, a fost condamnat pentru fals in declaratii.