Componenta noului holding energetic national va fi stabilita in maximum 30 de zile, a anuntat ieri ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.

Acesta va lua fiinta prin hotarare de guvern, iar, in urma analizelor efectuate de ex
Componenta noului holding energetic national va fi stabilita in maximum 30 de zile, a anuntat ieri ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.

Acesta va lua fiinta prin hotarare de guvern, iar, in urma analizelor efectuate de expertii consultati, se va sti cu siguranta ce va intra in componenta noii companii si ce va fi privatizat. Aceasta companie va fi partener in proiectul privind cablul submarin ce face legatura cu Turcia, va putea efectua investitii in zona Marii Caspice sau chiar se va implica in constructia de noi reactoare nucleare in alte state. Pentru a fi eficient, managementul noii companii va fi privat.


TEORIE. Toate suna bine in concept, insa in practica situatia nu va fi deloc asa. Potrivit lui Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului pentru Economie Aplicata, infiintarea noii companii energetice vine prea tarziu. "Cred ca este tardiva si ineficienta, pentru ca lasa deoparte structurile cele mai eficiente, Transelectrica si reactoarele 3 si 4, si practic strange la un loc doar partea ineficienta. Punand la un loc Hidroelectrica cu complexurile energetice, o va slabi si pe aceasta, iar ce a fost mai interesant in distributie a fost privatizat", a spus el.

Strategia energetica care a fost aprobata recent de Guvern nu este gandita astfel incat sa contina aceasta impachetare a operatorilor energetici, spune Filip Carlea, analist energetic. Infiintarea colosului necesita o modificare a strategiei tocmai aprobata.


SOLUTIE. Directorul GEA a dat ca alternativa la crearea acestei megastructuri schimbarea mix-ului de energie la consumatorii finali. Astfel, acestia vor avea acces la mai multa energie ieftina de la Hidroelectrica si Nuclearelectrica, deci pretul va scadea, iar consumatorii industriali vor achizitiona energia mai scumpa, produsa de termocentrale si de complexurile energetice. Deoarece consumatorii industriali au nevoie de mari cantitati de energie, si ei vor putea in acest fel sa trateze pentru preturi mai reduse. "Dar asa se vor reduce profiturile unor intermediari", a concluzionat Voinea.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.