CE BEM, CE MANCAM
Dintr-un litru de nectar Arovit acumulam o cincime din caloriile zilnice necesare. Pe eticheta produsului scrie insa ca este dietetic. Din pacate, nu este singurul inscris inselator.  


De la 1 iulie
CE BEM, CE MANCAM
Dintr-un litru de nectar Arovit acumulam o cincime din caloriile zilnice necesare. Pe eticheta produsului scrie insa ca este dietetic. Din pacate, nu este singurul inscris inselator.  


De la 1 iulie 2007, un produs alimentar trebuie sa indeplineasca conditii clare pentru a putea avea inscriptionat pe eticheta denumirea de "dietetic". Arovit, nectar de mar si de portocala, se autodeclara dietetic, dar nu stim de ce. In compozitia lui intra: "apa, pulpa mar 35%, pulpa portocale 15%, indulcitori: sirop de glucoza-fructoza, zaharina E 954, acesulfam de potasiu E 950, ciclamat de sodiu E 952, aroma naturala de portocale, antioxidant: acid ascorbic E 300, acidifiant: acid citric E 330". Valoarea calorica este de 23,2 Kcal/100 g, avand 5,390 g glucide, 0,230 g proteine, 0,015 g lipide, "subst. sol. 5,5% g. Refr si fruct minim 50 g/100 g".


ANALIZA. Nectarul Arovit este un produs pe baza de pulpa de mar si portocale cu adaos de zaharuri calorigene - sirop de glucoza-fructoza si edulcoranti acalorigeni nesanatosi (acesulfam de potasiu, zaharina si ciclamat de sodiu). Produsul este pasteurizat, ceea ce a condus la inactivarea vitaminelor, enzimelor si a altor substante biologic active, scazand valoarea biologica a produsului. Amestecul de glucoza-fructoza adaugat in produs poate fi de fapt fie o zaharoza hidrolizata, fie o fructoza izomerizata, ne explica prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Amestecul este, de fapt, compus din cele doua oze ale zaharului, fiind echivalent cu zaharoza din punct de vedere calorigen, desi pe eticheta se spune ca nu are zahar adaugat. De asemenea, nu intelegem de ce produsul este dietetic, mai ales in contextul noului Regulament al UE 1924/2006, care este valabil si pe teritoriul Romaniei. Produsul analizat, ca de altfel toate sucurile, nectaruri pasteurizate, nu are valoarea biologica a fructelor si legumelor crude si nici efectele sanogene ale acestora. Nici un suc pasteurizat nu poate fi mai dietetic decat un suc proaspat din fructe si legume.  


CONCLUZII. Produsul poate fi consumat cu moderatie de persoanele sanatoase, dar nu poate inlocui cele minimum cinci portii de legume si fructe proaspete recomandate a fi consumate pe zi. Nectarul va fi evitat de copii, femei insarcinate si care alapteaza, de cei cu sensibilitati la edulcorantii acalorigeni. Diabeticii vor tine cont de aportul de glucoza adus de produs, iar la un consum de peste un litru pe zi se va tine cont si de aportul energetic, care este de 232 kcal, semnificativ pentru supraponderali, obezi si pentru cei care doresc sa isi mentina o stare de normoponderalitate.


PrecizariRubrica se adreseaza celor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numarul de telefon 021-318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei eticheta acestuia pentru a fi "analizata".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.