Se numeste demagogie „inselarea opiniei publice prin promisiuni mincinoase, discursuri bombastice etc., practicata de cineva pentru a-si crea popularitate“. Demagogia poate avea succes pe termen scurt daca minciunile sunt bine ticluite.
Se numeste demagogie „inselarea opiniei publice prin promisiuni mincinoase, discursuri bombastice etc., practicata de cineva pentru a-si crea popularitate“. Demagogia poate avea succes pe termen scurt daca minciunile sunt bine ticluite. Cel mai la indemana exemplu este cel al Partidului Democrat care, conform datelor ultimului sondaj IMAS, se mentine in topul preferintelor electoratului, cu 42% din intentiile de vot. De asemenea, presedintele Traian Basescu, care la incredere aduna 54 de procente. Practicata insa fara pricepere, poate avea un efect devastator. Odata ce opinia publica s-a prins ca demagogul incearca s-o insele, popularitatea acestuia scade drastic, putand duce la eliminarea lui din viata politica. Este cazul PSD.

O motiune contra PSD
Dorind sa opreasca scaderea drastica din sondaje, Mircea Geoana a lansat ideea motiunii de cenzura. El a sperat ca PSD sa obtina popularitate prin acest atac dur la adresa guvernului. Daca ar fi fost vorba despre un guvern catastrofal, a carui guvernare ar fi trebuit intrerupta, in mod obligatoriu, in interes ul general, demersul lui Mircea Geoana n-ar fi fost demagogic. Si ar fi avut succes. In situatia de astazi insa, cand Romania are cele mai bune performante din 1990 incoace, motiunea de cenzura creeaza o criza artificiala, care deranjeaza practic tot spectrul politic si creeaza un pericol real chiar pentru initiatorul demersului demagogic. Prin initiativa lui, Mircea Geoana si-a pus colegii social-democrati in fata situatiei neplacute de a alege intre mai multe variante, una mai proasta decat alta. E din ce in ce mai clar ca demersul lui Mircea Geoana de a darama guvernul Tariceanu dauneaza PSD in primul rand.

Variantele unui esec
Sa facem inca o trecere in revista a variantelor mai plauzibile: motiunea trece, presedintele Traian Basescu numeste un prim-ministru PD si se formeaza un guvern fara PSD.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.