Calatoriile efectuate de orice ministru de Externe sunt un exercitiu de sociabilitate, cu speranta utilizarii pe viitor a capitalului obtinut. David Miliband, ministrul britanic de Externe, la fel ca si predecesorul sau, Jack Straw, afiseaza o destindere deliberata, chiar daca intr-un stil mai tineresc, dar este mult mai fluent, potrivit editiei de azi a cotidianului britanic The Times, citata de Rompres.


SURPRIZA PE NET. Intr-un videoclip de un minut si 40 de secunde postat pe site-ul YouTube, Miliband a aratat - in opinia publicatiei britanice - o abordare populista, descriind vizita sa ca fiind plina de adrenalina.

"Tocmai vin de la o discutie chiar animata cu circa 35 de studenti, oameni de afaceri, tineri politicieni despre viitorul Romaniei, despre viitorul colaborarii anglo-romane", spune ministrul in timp ce este filmat intr-o masina oficiala care circula pe strazile Bucurestiului.

IL PUTETI VIZIONA. Clipul postat miercuri poate fi vazut la adresa http://www.youtube.com/watch?v=Oc4g6Yu8zzE si a fost vizionat deja pana joi la pranz de 174 de utilizatori ai Internetului.


PRIMA VIZITA. Seful diplomatiei britanice s-a aflat zilele trecute in Capitala Romaniei in cadrul primei sale vizite intr-o tara din Europa de Est, de la numirea sa in iunie. Miliband a participat la reuniunea diplomatilor romani si a avut o intalnire cu presedintele Traian Basescu, precum sI una cu premierul Calin-Popescu Tariceanu si cu ministrul de Externe Adrian Cioroianu.


INTALNIREA CU STUDENTII. Un moment important al vizitei sale la Bucuresti a fost chiar intalnirea cu studentii romani, cu care a discutat despre fenomenul globalizearii, precum schimbarile climatice, o prioritate pentru Marea Britanie.

In comentariul din The Times, autorul precizeaza ca, la intalnirea cu studentii, audientei i s-a spus ca trebuie sa nu ramana nepasatoare la schimbarile climatice, mai ales intr-o tara care s-a confruntat cu seceta si inundatii. Intrebat daca poate demonstra ca schimbarile climatice sunt cauza acestor probleme, Miliband a declarat: "Nu, nu am nici o dovada stiintifica".


PORTRET. "Marea Britanie a fost unul dintre cei mai puternici sustinatori ai aderarii Romaniei la familia europeana si suntem nerabdatori sa ne consolidam parteneriatul in cadrul Uniunii", a declarat ministrul britanic inaintea vizitei sale in Romania.

David Miliband, in varsta de 42 de ani, a fost numit in functia de ministru de Externe in luna iunie. El a detinut, anterior, portofoliul de ministru pentru Departamentul de Mediu, Alimentatie si Dezvoltare Rurala (DEFRA). David Miliband este de asemenea cofondator al Centrului European pentru Reforma.