Copiii care petrec zilnic mai mult de doua ore uitandu-se la televizor sau jucandu-se la calculator vor suferi pe termen lung de scaderea capacitatii de atentie, iar efectele sunt de durata. Cercetatorii din Noua Zeeilanda au analizat pentru prima o
Copiii care petrec zilnic mai mult de doua ore uitandu-se la televizor sau jucandu-se la calculator vor suferi pe termen lung de scaderea capacitatii de atentie, iar efectele sunt de durata. Cercetatorii din Noua Zeeilanda au analizat pentru prima oare efectele cognitive pe termen lung ale celor doua ore zilnice de privit la televizor. Rezultatele studiului arata ca randamentul scolar scazut pe care il cauzeaza se observa de-abia in anii adolescentei. „Le sugeram parintilor sa limiteze cat mai mult timpul pe care il petrec cei mici in fata televizorului”, a declarat Bob Hancox, coordonatorul studiului, de la Universitatea din Otago. Limita maxima astfel incat capacitatea de atentie a copilului sa nu fie afectata este 2 ore. Incepand cu a treia ora, riscul creste cu 44 la suta pentru fiecare ora in plus care se petrece in fata televizorului. De obicei, marea majoritate a celor mici se uita in medie la televizor timp de doua ore, dar exista si un procent ingrijorator de un sfert dintre copii, care petrec mai mult de patru ore pe zi in fata televizorului. Studii anterioare au aratat ca abuzul privitului la televizor in timpul copilariei aduce pro bleme de deficit de atentie incepand cu primii ani de scoala. Dar niciunul dintre acestea nu analizase efectele pe termen lung, pana la varsta adolescentei. „Rezultatele obtinute de noi arata ca efectele televizorului sunt de durata”, a adaugat Bob Hancox. Aceste efecte s-au evidentiat la tinerii care au redus orele de privit la televizor cand au intrat la liceu, dar problemele de deficit de atentie capatate in timpul copilariei s-au mentinut.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.