Conducerea Bursei de Valori Bucuresti a anuntat in cursul zilei de miercuri ca din data de 14 septembrie va incepe tranzactionarea contractelor futures pe indicele BET. Aceasta este cea mai importanta stire a zilei, pentru ca in ceea ce priveste evol
Conducerea Bursei de Valori Bucuresti a anuntat in cursul zilei de miercuri ca din data de 14 septembrie va incepe tranzactionarea contractelor futures pe indicele BET. Aceasta este cea mai importanta stire a zilei, pentru ca in ceea ce priveste evolutia tranzactiilor nimic nu a iesit in evidenta. Lichiditatea a fost din nou foarte redusa si nici macar titlurile Rompetrol Rafinare Constanta, care fusesera suspendate de la tranzactionare timp de doua sedinte, nu au reusit sa atraga un interes suficient de ridicat din partea investitorilor.
Pe acest fond de lichiditate redusa, evolutia indicilor a fost dominant descendenta, cu cateva fluctuatii pozitive pe parcursul zilei, care insa nu au avut puterea sa reziste pana la final. Alaturi de Rompetrol Rafinare Constanta, mai intens tranzactionte au fost titlurile SSIF Broker Cluj, Banca Transilvania si cele emise de SIF-uri.
Nu am vazut fluctuatii mari de pret in cursul zilei, nici macar pe piata Rasdaq. Se pare ca aceasta perioada de lichiditate redusa are cu preponderenta un efect negativ asupra cotatiilor pentru ca, in ansamblu, preturile s-au aflat in scadere usoara in ultimele saptamani.
Revenind la stirea data de oficialii Bursei de Valori Bucuresti cu privire la introducerea la tranzactionare a contractelor futures, trebuie spus ca aceasta reprezinta un eveniment indelung asteptat de catre comunitatea investitorilor romani. Toate categoriile de investitori, de la speculatorii care cauta castiguri pe termen scurt, fiind dispusi sa-si asume pentru asta un risc ridicat, pana la investitorii institutionali mari care utilizeaza aceste instrumente pentru a-si gestiona in mod inteligent riscurile portofoliilor uriase pe care le au in administrare, vor avea mult de castigat prin aparitia acestor noi instrumente. Este de asteptat ca initial volumul de tranzactionare pe contractele futures pe BET si apoi pe BET-FI (cand acestea vor fi si ele introduse la tranzactionare) sa fie redus, pentru ca investitorii vor actiona cu prudenta pana cand se vor familiariza cu caracteristicile acestor contracte. Ulterior insa este de asteptat ca ele sa fie printre cele mai populare instrumente de plasament de la BVB.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.