Greenpeace a instaurat, ieri, carantina in Insula Mare a Brailei, cea mai mare exploatatie agricola din Europa, pentru a preveni contaminarea cu organisme modificate genetic (OMG). Decizia a fost luata dupa ce investigatiile facute in camp au demonst
Greenpeace a instaurat, ieri, carantina in Insula Mare a Brailei, cea mai mare exploatatie agricola din Europa, pentru a preveni contaminarea cu organisme modificate genetic (OMG). Decizia a fost luata dupa ce investigatiile facute in camp au demonstrat ca aici se cultiva ilegal soia si porumb modificate genetic.
Astfel, mai multi voluntari Greenpeace, din noua tari europene, au preluat controlul asupra punctului de trecere bac Stanca, care leaga Insula de municipiul Braila. Pentru a putea preveni raspandirea de OMG in tara, voluntarii au pus in functiune o statie pentru decontaminarea tuturor vehiculelor care parasesc insula.
Rotile tuturor vehiculelor care au tranzitat, ieri, Dunarea prin punctul de trecere bac Stanca au fost stropite cu dezinfectant, iar calatorii au fost informati cu privire la efectele negative pe care OMG le pot avea asupra sanatatii si mediului. Reprezentantii Garzii de Mediu s-au deplasat la fata locului pentru a recolta probe din locurile indicate de Greenpeace ca ar fi modificate genetic, iar daca informatiile se vor confirma, culturile vor fi distruse, iar arendasul risca o amenda de pana la 80.000 de lei.
Insula Mare a Brailei este considerata cea mai mare exploatatie agricola din Europa si are, de opt ani, statutul de Centru de Excelenta Aectra, deoarece foloseste tehnologii moderne la culturile de grau, porumb, floarea soarelui, soia si rapita.
Reprezentantii Ministerului Agriculturii au declarat ca Romania cultiva legal 332,5 hectare de porumb modificat genetic MON810 produs de compania americana Monsanto.
Daca porumbul modificat genetic se cultiva legal conform spuselor celor de la Minister, in ceea ce priveste soia modificata genetic, aceasta cultura nu este aprobata in Uniunea Europeana. "Romania, fiind stat membru UE din 2007, trebuie sa respecte legislatia UE, iar din informatiile pe care le avem, nu sunt suprafete cu culturi ilegale de soia in judetul Braila. Daca un fermier se incumeta sa cultive soia modificata genetic, desi stie ca nu are voie, se supune prevederilor legislatiei in vigoare, care sunt usturatoare", a explicat Tatiana Preda, consilier la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.