Executivul a adoptat in sedinta de miercuri si strategia pe termen mediu si lung in domeniul energetic, care are drept scop asigurarea securitatii energetice, dezvoltarii durabile si a competitivitatii sectorului. „Am evaluat si posibilitatea crearii unei companii in domeniul energiei electrice, care sa inglobeze operatorii din productie si din distributie. Vor fi separate activitatile, dar activele vor fi detinute de o singura societate, care sa devina un vector puternic in plan intern si regional", a spus premierul Calin Popescu Tariceanu. El a dat exemplul altor state care au o asemenea companie, cum e CEZ din Cehia.

Saptamina viitoare vor avea loc discutii pentru a stabili daca vor fi incluse toate societatile si apoi unele sa fie extrase pentru privatizare, fie vor fi incluse doar cele mai profitabile. Premierul a precizat ca intr-o prima faza compania va avea capital majoritar de stat, apoi va fi listat la bursa.

Strategia energetica are in vedere dublarea productiei de energie electrica la orizontul anului 2020. "Daca in acest an productia estimata este de 56 terawati, in 2020 va fi de 100 terawati. In plus, consumul va creste in perioada 2015-2020 de la 75 terawati la 85 terawati. In cea de-a doua parte a deceniului urmator Romania va fi un exportator important in acest domeniu", a spus Vosganian.