Ministrul roman al mediului, Attila Korodi, ONG-urile si autoritatile maghiare de la Budapesta se opun in mod nejustificat folosirii cianurii pentru exploatarea aurului de la Rosia Montana, sustin reprezentantii companiei canadiene Gabriel Resorces.
Ministrul roman al mediului, Attila Korodi, ONG-urile si autoritatile maghiare de la Budapesta se opun in mod nejustificat folosirii cianurii pentru exploatarea aurului de la Rosia Montana, sustin reprezentantii companiei canadiene Gabriel Resorces. In opinia acestora, cel mai aprig critic este miliardarul american de origine maghiara George Soros. Pozitia afaceristului este surprinzatoare, avand in vedere faptul ca acesta este actionar indirect la Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), afirma presedintele firmei Gabriel, Alan Hill. Conform acestuia, Soros a investit in mai multe proiecte de exploatare de acest gen din Mexic, Bolivia, Canada si Australia.

Miliardarul George Soros, fondatorul si finantatorul Fundatiei Soros in Romania, este cel mai aprig oponent al minei de aur de la Rosia Montana, afirma Alan Hill, presedintele firmei Gabriel Resources, dar si al RMGC. Acesta a precizat ca afaceristul Soros detine actiuni la Newmont, companie care este, de altfel, actionar minoritar in Gabriel Resources Ltd. Aceasta detine 80% din Rosia Montana Gold Corporation. Legaturi cu reteaua Soros ar avea si parlamenta rul UDMR Peter Eckstein Kovacs, cel care a introdus in Parlament proiectul de lege privind interzicerea folosirii cianurii in minerit in Romania. Alan Hill sustine ca statul ungar este impotriva folosirii cianurii pentru extragerea aurului la Rosia Montana „doar pentru a ramane maghiarilor aurul Ungariei din Transilvania“. Hill spune ca, la protestele fata de proiectul sustinut de RMGC din aceasta vara, a observat mai multi tineri de etnie maghiara care strigau: „Pastrati aurul Ungariei pentru Ungaria!“. „In plus, am fost informati ca o companie maghiara asteapta in culise sa poata initia un proiect in Rosia Montana - posibil fara utilizarea cianurii“, mai spune Hill. Acesta a refuzat sa dea vreun detaliu despre identitatea companiei interesate de zona miniera Rosia Montana, precizand doar ca a a auzit „soapte“ in acest sens. De asemenea, Hill considera ca o mina de aur la Rosia Montana este imposibila fara utilizarea cianurilor. „Sa fim clari: oricine afirma ca poate dezvolta o mina de aur la Rosia Montana in mod economic si fara utilizarea cianurii va minte.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.