Nici directorul SRI George Maior nu este de acord cu infiintarea Autoritatii Nationale de Interceptare a Comunicatiilor (ANIC). Atitudinea sefului SRI vine pe fondul criticilor aduse Autoritatii de unii reprezentanti a SRI, cat si ai SIE. Presiunile facute in ultimul timp de baietii din servicii au aparut si in contextul in care SRI a scapat de sub control interceptarea comunicatiilor. Unii reprezentanti ai Serviciului au recunoscut ca - desi SRI este singura autoritate care poate intercepta convorbiri telefonice, potrivit unei hotarari a CSAT din 2002, - celelalte institutii care colaboreaza cu Serviciul asculta in timp real aceste convorbiri, cu voie chiar de la SRI.

„Propunerea de infiintare a acestei autoritati de interceptare a comunicatiilor ar priva Serviciul de un element important in desfasurarea misiunii sale, iar pe de alta parte, ar putea dauna unui mediu al drepturilor omului prin crearea unui nou sistem de informatii care ar putea aduna aceasta informatie din interceptari si a o segmenta la nivel multiinstitutional, ceea ce nu mi se pare concordant cu exigentele drepturilor omului, adesea clamate retoric“, a declarat, ieri, George Maior in fata senatorilor din Comisia de aparare.

Securitatea statului, aruncata la inaintare
El a precizat ca, daca in cazul misiunilor de contraterorism sau contraspionaj nu ai la indemana anumite parghii, se pot naste „vulnerabilitati serioase in desfasurarea“ misiunilor. In acest context, el a subliniat ca aspectul cel mai important ramane controlul judecatoresc. „Aici este cheia problemei, nu alte insitutii care sa multiplice problema legata de interceptari“, a completat Maior.

Stie de interceptari ilegale, dar spune ca se exagereaza putin
Legat de afirmatiile facute in urma cu doua saptamani de colonelul SRI Eugen Iorga, potrivit carora anumite firme fac interceptari ilegale, interceptari pe le-ar folosi pentru a santaja personalitati ale vietii publice, Maior a sustinut ca „exprimarea a fost usor exagerata“. El a refuzat sa comenteze posibilitatea ca si politicienii sa fie santajati, sustinand ca sunt „pure speculatii“.