Presedintele Partidului Social Democrat, Mircea Geoana, considera ca fiind posibila o refacere a majoritatii guvernamentale din 2004 - PSD, UDMR si PC - care, in opinia sa, a fost "probabil o formula de succes".

Prezent miercuri seara, la
Presedintele Partidului Social Democrat, Mircea Geoana, considera ca fiind posibila o refacere a majoritatii guvernamentale din 2004 - PSD, UDMR si PC - care, in opinia sa, a fost "probabil o formula de succes".

Prezent miercuri seara, la Antena 3, Geoana a afirmat ca aceasta ar fi una dintre variantele pe care le vede pentru constituirea unei formule de guvernare stabile si competente, in cazul in care motiunea de cenzura va fi adoptata de Parlament. O alta varianta ar fi guvernarea minoritara.

"Noi am guverna ca si guvern minoritar, am avut o astfel de formula cu UDMR. Se poate sa avem si o guvernare de coalitie, poate fi un guvern mai larg", a spus presedintele PSD, citat de Rompres. El a reafirmat, in context, ca cel mai important este programul social care sa fie axat pe problemele cetatenilor.

Mircea Geoana a aratat totusi ca negocierile cu Partidul Democrat "nu reprezinta o varianta pentru PSD".

Liderul social-democrat a reafirmat ca cele doua scopuri principale ale motiunii de cenzura sunt pozitionarea PSD ca partid de opozitie si deschiderea unei posibilitati de negociere cu alte formatiuni politice pentru o alternanta la guvernare, care sa ofere raspunsuri la problemele cetatenilor. "Motiunea de cenzura este o actiune necesara a partidului nostru. Nu este normal ca principalul partid din Parlament sa fie asociat direct sau indirect cu o putere nepopulara pe care o sprijina", a motivat Mircea Geoana.

Chiar daca exista in PSD opinii contrare demersului privind depunerea motiunii de cenzura, Geoana s-a aratat optimist in privinta succesului pe care il va avea aceasta in Parlament. El mai considera, totodata, ca zvonurile privind "debarcarea sa din fruntea PSD" sunt "mici manevre de culise, care au reverberatii in presa", si pe care sustine ca le aude de trei ani. "Mai sunt unii care sunt nemultumiti ca au fost sefi pe vremuri si nu sunt azi. Ca mai asteapta pe la cotitura, se mai intampla in orice partid. (...) Sunt temeri si indoieli cu privire la consecintele motiunii si aceasta deranjeaza foarte multa lume - grupuri mari economice si politice care se vad deranjate de schimbarea politica a viitorului Guvern, altii sunt deranjati de eventualele alegeri anticipate - inclusiv parlamentari - pentru ca se intreaba 'nu cumva aceste alegeri imi scurteaza mandatul?' ", a afirmat Geoana.

Liderul PSD a sustinut ca exista partide care "ii cer sprijinul pe sub masa" si a aratat ca a venit momentul in care sa se poarte discutii pe marginea degajarii unei formule de guvernare utila pentru cetateni. El a afirmat ca nu este nimic anormal intr-o coabitare la guvernare cu alte formatiuni politice si a dat drept exemplu formule guvernamentale de succes social-liberale din tari cu o democratie consolidata.

In opinia sa, in acest moment este vorba de un fel de "schizofrenie politica", in care guvernul de dreapta nu mai poate asigura stabilitate si politici coerente "daca nu se asigura problema unei majoritati in care proiectele PSD sa fie incorporate". "Daca presedintele Traian Basescu vrea sa inlocuiasca un guvern de 20% cu un altul, tot de 20% - PD si PLD - n-are decat, dar asta nu rezolva problema de fond", a spus Geoana.

Mircea Geoana a reafirmat ca nu renunta la ideea de a fi premier.
"Ce stie Ion Iliescu, ce stie Traian Basescu nici nu ma mai intereseaza, pentru ca este o necesitate ca lumea sa stie ce reprezinta PSD. Eu nu pot sa las acest partid la care tin si pe care il conduc sa ramana intr-o situatie in care este asociat cu puterea. Partidul nu mai accepta sa fie considerat un partid de mana a doua", a precizat liderul PSD.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.