Presedintele PSD recunoaste ca motiunea de cenzura este o forma prin care le forteaza mina liberalilor.Mircea Geoana primeste aplauze la scena deschisa Mircea Geoana da cartile pe fata: „N-avem decit perspectiva unei constructii cu liberalii si pe cea a unei constructii cu PD. Alte variante nu sint". Liderul PSD recunoaste, intr-o declaratie in exclusivitate pentru Cotidianul, ca motiunea de cenzura face parte din jocul tactic de a forta un parteneriat politic ori cu PNL, ori cu PD. „Motiunea are dublu scop: unul tactic imediat, legat de Tariceanu, si unul tactic in atentia PD", spune Mircea Geoana, care adauga imediat: „Noi sintem interesati sa discutam cu celelalte partide gasirea unei majoritati si pe termen lung, nu numai pe termen scurt". Geoana a confirmat informatiile privind propunerea pe care Viorel Hrebenciuc a facut-o marti la sedinta parlamentarilor PSD: „Discutia aceasta cu parteneriatul (pe care a anuntat-o Hrebenciuc - n.r.) nu este noua". Detalii despre acest parteneriat am primit chiar de la Viorel Hrebenciuc: „Am propus un parteneriat pe sase ani cu PNL. Cu Tariceanu premier in continuare. Si in functie de rezultatul alegerilor, presupunind ca vom obtine rezultate bune, sa continuam in acest tandem. Sa vedem. Ideea mea e sa facem alegerile in martie 2009. La termen adica, dar aminate cu doar citeva luni. Ca nu putem sa facem alegeri de Craciun", a declarat Hrebenciuc pentru Cotidianul. Intrebat daca n-ar fi incorect ca PNL sa detina functia de premier in conditiile in care PSD are mai multi parlamentari, Hrebenciuc a afirmat: „Nu e incorect! Daca se schimba premierul, mergem la presedintele Basescu. Daca nu, Basescu n-o sa fie decit asistent. Si asa trebuie sa ramina. Sa nu-i dam lui mingea".

Liderul PSD apreciaza ideea parteneriatului propus de Hrebenciuc. „E o propunere rationala si constructiva. La fel cum si o constructie pe partea dreapta cu PD poate fi utila", afirma Geoana. Liderul PSD recunoaste ca „discutii si tatonari cu cele doua partide au fost. Ei poate n-o sa recunoasca faptul ca au fost astfel de tatonari. Problema e daca le vede cineva utile acum". Potrivit declaratiilor lui Geoana, alti lideri ai PSD, precum „Dan Nica si altii", ar propune o colaborare cu PD.

Intrebat cum vede iesirea din problema refuzului pe care PD si PNL l-au oferit, institutionalizat, partidului sau, Geoana a spus: „Nu poti sa faci dragoste cu sila. Mie mi s-a parut rational sa spun ca fetisurile din ultimii 17 ani, generate de mineriade etc., ar trebui sa le lasam deoparte. Daca vrem sa facem o politica moderna, oferta noastra este rezonabila". Un raspuns asemanator il da si Hrebenciuc: „Ce le oferim noi e absolut logic. Dupa 2009 nu va fi un partid majoritar. E bine sa faci aliantele de acum, nu atunci. Vor fi citeva suparari, dar asta e solutia cea mai viabila". Hrebenciuc sustine ca are acest plan „de un an si jumatate".

Hrebenciuc s-a declarat deranjat de faptul ca Adrian Nastase si-a asumat paternitatea ideii. „El stia de discutiile astea (parteneriat PNL-PSD - n.r.). Si stia ca nu pot sa spun. El a facut un lucru care nu se face. L-a dat pe blog. E incorect. Daca el continua sa spuna ca el a propus asta o sa-l fac nesimtit. E ideea mea de un an si ceva. Dar el asa s-a invatat…", a mai spus Hrebenciuc. (Cristian Sutu)

Liberalii sustin ca nu negociaza nimic Liderii liberali infirma categoric o colaborare directa intre PNL si PSD.Bogdan Olteanu, virful de lance al
PNL la negocierile din umbra cu PSD Secretarul general al PNL, Dan Motreanu, ne-a declarat ieri ca nu exista nici un fel de discutii oficiale intre PNL si PSD. „In urma cu trei saptamini, in Biroul Politic s-a aprobat o hotarire prin care se spune clar ca nu se va guverna cu PSD si nu se va negocia nimic. De atunci nu s-a schimbat nimic si nimeni nu are nici un mandat pentru a negocia ceva, si nici nu au fost intilniri intre PNL-isti si PSD-isti", sustine Motreanu, care a precizat ca „nici Bogdan Olteanu nu are vreun mandat, el a discutat cu Hrebenciuc doar probleme punctuale ce tin de unele legi din Camera". Afirmatiile lui Motreanu sint intarite de vicepresedintele politic al partidului, Crin Antonescu: „Nimeni in PNL nu doreste un guvern de coalitie cu PSD. Tema unui guvern PNL-PSD pentru noi nu este in nici un fel de actualitate, ceea ce nu inseamna ca nu putem sa discutam teoretic, ca nu putem sa discutam alta data, ca nu putem sa discutam in legislatura viitoare", a afirmat Antonescu la emisiunea „100%" de la Realitatea TV, marti seara. La rindul sau, Bogdan Olteanu sustine ca nu a negociat nimic cu Hrebenciuc. Intrebat ce parere are de pactul de sase ani cu PNL propus de Viorel Hrebenciuc conducerii PSD, Olteanu a raspuns sec: „Mie nu mi-a spus nimic despre acest pact". (Lucian Gheorghiu)

Intilnire de taina Tariceanu-Videanu Surse din mediul politic sustineau ieri ca marti seara ar fi avut loc o intilnire la nivel inalt intre lideri ai PNL si PD. Contactat de Cotidianul, presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a recunoscut ca a avut o intrevedere cu premierul Tariceanu. „Am discutat probleme de primarie, probleme ce tin de Complexul sportiv „Lia Manoliu" si despre lucrarile de pe DN 1. Nimic despre probleme politice", a precizat Videanu pentru Cotidianul. (D.D.)

PD isi face propria motiune Democratii refuza invitatia PSD de a negocia pe marginea motiunii de cenzura sau a programului de guvernare. „PD refuza sa negocieze principiile programului de guvernare al Aliantei D.A. pe care, atita timp cit a facut parte din Guvern, le-a respectat cu strictete. Dupa excluderea sa din Guvern, in urma intelegerilor dintre PNL si PSD, PD taxeaza orice derapaj de la programul de guvernare, supus riscurilor de alterare datorita noii aliante PSD-PNL", declara Boc, citat de MEDIAFAX. El spune ca motiunea de cenzura anuntata de PSD este si un mijloc de santaj la adresa PNL, pentru a obtine bani si functii. „Amenintarea PSD cu motiunea de cenzura ofera prilejul, atit PSD, cit si PNL sa justifice public faptul ca intre cele doua formatiuni nu exista nici o intelegere, in timp ce, in spatele scenei, sforarii liberali si pesedisti isi fac in liniste jocurile", considera Boc. La rindul sau, presedintele executiv al PLD, Gheorghe Flutur, a declarat ieri la Buzau ca in situatia in care PSD nu va depune motiunea de cenzura impotriva guvernului Tariceanu, acest demers va fi facut pina la urma de PLD si PD, transmite MEDIAFAX. Flutur a declarat ca PD si PLD vor depune aceasta motiune pentru ca sint multe de reprosat actualului Guvern. „Nu se discuta nimic despre strategia de absorbtie a fondurilor europene, de descentralizarea administratiei, agenda postaderare a fost aproape abandonata. Totul e de suprafata. Vom depune motiunea pentru a ne face datoria de partide aflate in opozitie", a spus Flutur. (C. S.)

UDMR vrea o majoritate Ministrul UDMR al Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely, considera ca ar trebui oficializata o majoritate asumata in Parlament, aratind ca membrilor partidelor politice nu trebuie sa le fie rusine unii de altii. „Eu cred ca ar fi bine. Ar fi bine sa nu ne fie rusine unii de altii, sa nu discutam numai pe la colturi, ci pe baza evidenta a unui calendar, a unui program mai scurt. Sa fie o majoritate asumata care si sa functioneze in Parlament", a spus ministrul la Suceava, citat de MEDIAFAX.

Cum ar arata o Romanie guvernata de PSD, afla de pe www.cotidianul.ro/select